1. Do miski wlej wodę, po czym dodaj do niej kefir, całość dokładnie połącz ze sobą.
2. Do przygotowanej mieszanki dodaj jajko, sól, olej oraz mąkę, ponownie całość wymieszaj, aby ze składników powstało jednolite ciasto. Tak przygotowane pozostaw na około 15 minut.
3. W między czasie możesz przygotować farsz. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebule pokrojoną na kosteczkę, następnie po kilku minutach dodaj do niej szpinak. Wystygnięte i obrane jajka , które są ugotowane na twardo pokój na małą kosteczkę. Przygotowane składniki przełóż do miski, po czym dodaj do niech roztopione masło oraz ulubione pokrojone zioła oraz przyprawy, całość bardzo dokładnie połącz ze sobą.
4. Przygotowane ciasto pokrój na 18 kawałków, z których formuj kulki.
5. Następnie wałkiem lekko je rozwałkuj, po czym na środek nakładaj przygotowany farsz. Sklejaj ciasto z nadzieniem tak jak tradycyjne pierogi. Blachę pokryj papierem do pieczenia, po czym układaj na niej przygotowane pierogi.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 20 minut. Po tym czasie pyszne chrupiące domowe pierożki z nadzieniem szpinakowym są gotowe!