Pyszne knedle. Ich smak jest rewelacyjny. Z tego przepisu korzystam od długiego czasu.

Zastanawiasz się jak zrobić idealne knedle? Nasze babcie na pewno znały tą prostą odpowiedź. Sekretem tym są ziemniaki. Wybierz mączaste ziemniaki, a wtedy dodasz o wiele mniej mąki do ciasta.

 

Zapytaj sprzedawcę czy ma mączaste ziemniaki, lub przeprowadź krótki test. Polega on na rozcięciu na pół ziemniaka i połączenia tych dwóch połówek. Jeśli tak się stanie to właśnie są idealne ziemniaki na knedle. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, gdyż wchłoną o wiele mniej wody i nie będzie trzeba dodawać dużej ilości mąki.

 

Najważniejszym elementem knedli są wybrane owoce. Wybieramy najczęściej śliwki węgierki, gdyż są pyszne i do tego małe. Nadają się również morela jak i truskawki. Pamiętaj aby je dokładnie umyć i pozbyć się pestek.

 

PRZEPIS NA KNEDLE ZE ŚLIWKAMI WĘGIERKAMI

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • ziemniaki – 0,5 kg
  • mąka pszenna- 250 gram
  • mąka ziemniaczana 50 gram
  • odrobina soli
  • jajka- 2 sztuki
  • cukier
  • do podania kwaśna śmietana, cukier lub bułka tarta

 

SPOSÓB PRZYTGOWOWANIA:

1.Dokładnie umyj ziemniaki w mundurkach i ugotuj je z dodatkiem szczypty soli. Podczas gotowania ziemniaków możesz zająć się przygotowaniem śliwek, dokładnie je umyj i usuń z nich pestki. Do miski włóż śliwki i wsyp do nich cukier oraz bułkę tartą , dokładnie wymieszaj. Dzięki dodatku cukru nie będzie trzeba dosładzać ciasta, natomiast bułka tarta wchłonie nadmiar soku z owoców.

2. Przeciśnij przez prasę ugotowane oraz ostudzone ziemniaki. Wymieszaj ze sobą mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenna dodaj szczyptę soli oraz jajka i dodaj do ziemniaków. Dokładnie zagnieć ciasto. Możesz zacząć formować placki.

3. Gdy ciasto za bardzo się klei do ręki oprósz je mąką. Na każdym placku połóż śliwkę na środku i dokładnie ją zamknij w cieście i zacznij formować kulkę. Dokładnie zaklej tak, aby woda nie dostała się do środka. Przygotowane knedle gotuj w wodzie z dodatkiem soli. Gdy kulki zaczną wypływać na wierzch, gotuj je jeszcze przez 3-4 minut, następnie wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.

 

Ugotowane knedle podawaj z cukrem, bułką tartą lub kwaśną śmietaną. Pasuje do nich również miód oraz cynamon. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!