Pyszne węgierskie naleśniki- posmakują nawet bez dodatków.

Jest wiele możliwości przygotowania pysznych naleśników. Każda pora jest dobra na zjedzenie naleśników czy to jest śniadanie, obiad czy nawet kolacja.

 

Dodatków do naleśników jest wiele np. ze szpinakiem lub kurczakiem, ale przede wszystkim na słodko czy z dżemem jak i owocami. Najważniejszy jest przepis na odpowiednie naleśniki, żeby były delikatne i pyszne.

Naleśniki węgierskie są całkiem inne niż te tradycyjne. Dodaje się do nich drożdże co powoduje puszystość i miękkość naleśników. Takie wydanie naleśników zachwyci każde podniebienie.

Przygotuj:
  • 300 ml mleka
  • 250 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 15 gram świeżych drożdży
  • sól do smaku
  • cukier (nie trzeba dodawać)
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1. W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Odłożyć na bok. W dwóch miskach oddzielamy żółtko od białka. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.

2. Do żółtek dodać wcześniej przygotowane mleko z drożdżami. Pozostałą mąkę i mleko dodaj do żółtek i dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanego ciasto dodaj szpatułką białka, następnie delikatnie wszystko wymieszać i odłożyć na 15 minut.

3. Odrobinę oleju wlej na patelnię, następnie małymi porcjami smaż ciasto przez niecałe 2 minuty z każdej strony.

 

Kolor naleśników powinien być złocisty

error: Content is protected !!