Naleśniki z serem – To smak z mojego dzieciństwa. Są najlepsze

Naleśniki są daniem z długa historią – przypuszczalnie spożywano je już w czasach starożytnych. I chociaż niektórych – zwłaszcza stawiających swe pierwsze kroki w kuchni – może nieco przerażać wizja przewracania delikatnych placków, to naprawdę warto pokusić się o ich przyrządzenie. Tym bardziej, że można je podawać na wiele sposobów.

 

Oto jeden z nich – zachwyci niejedno podniebienie… Przygotowanie tego specjału nie jest szczególnie skomplikowane, może więc być on doskonałym posiłkiem w momencie, gdy brak nam czasu na spędzanie go w kuchni.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek skrobi
  • 300 g twarożku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 150 g śmietany
  • cukier wg. uznania
  • masło

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. 5 umytych i sparzonych wrzątkiem jaj należy rozkłócić widelcem lub trzepaczką, dodając szczyptę cukru (zbyt duża ilość sprawi, że ciasto łatwiej będzie się przypalało).

 

 

2. Powoli – partiami – dosypujemy przesianą mąkę. Przesiewanie nie tylko pozwoli nam wyeliminować zanieczyszczenia z mąki, ale też napowietrzy ją, dzięki czemu ciasto będzie delikatniejsze. Dokładnie mieszamy, by nie pozostały grudki.

 

3. Do masy dolewamy mleko oraz olej. Dodatek tego ostatniego sprawia, iż placki nie będą przywierały do patelni. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

 

4. Patelnię smarujemy niewielką ilością tłuszczu i rozgrzewamy. Zdejmujemy z palnika, na środek patelni wylewamy odmierzoną porcję ciasta; okrężnym ruchem rozprowadzamy je i smażymy cienkie naleśniki. Najwygodniej robić to na specjalnej patelni do naleśników – płaskiej i szerokiej. Możemy ostrożnie podważyć brzegi naleśnika, po czym poruszać patelnią tak, by cały placek odkleił się od jej powierzchni, a następnie przewracamy naleśnik na drugą stronę. Początkującym zalecamy używanie szerokich łopatek, bardziej wprawieni mogą pokusić się o przewracanie ich poprzez podrzucanie zdecydowanym, energicznym ruchem.

 

 

5. Po usmażeniu naleśników przystępujemy do przygotowania nadzienia: twaróg ucieramy z jajkiem i słodzimy do smaku.

 

6. Na każdym z placków kładziemy porcję masy serowej, rozsmarowujemy i zwijamy naleśniki w rulon. Będą wyglądały bardziej efektownie, jeśli odetniemy ich końce.

7. Każdy z rulonów dzielimy na mniejsze kawałki i układamy ciasno obok siebie w naczyniu do zapiekania lub blaszce. Zalewamy kwaśną śmietaną.

 

8. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC i zapiekamy naleśniki około 10 minut.

Smacznego!

error: Content is protected !!