Pyszny duży biszkopt. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi, jeszcze nigdy mi nie odpadł.

Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na pyszny oraz duży biszkopt! Jego przygotowanie jest banalnie proste oraz bardzo szybkie. Jestem nim zachwycona! Na pewno możesz z niego zrobić piękny, duży tort.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:

Aby przygotować biszkopt potrzebujesz następujących składników:

  • 40 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka)
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • Szczypta soli
  • 6 łyżek mąki pszennej

 

DODATKOWO:
  • Łyżeczka proszku do pieczenia ( nie musisz go dodawać )

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.W oddzielnych miskach umieść białka i żółtka. Do szklanki wsyp cukier waniliowy oraz zwykły cukier.

2.Do miski z żółtkami dodaj szczyptę soli, następnie dokładnie wymieszaj. Szczyptę soli dodaj także do białek, i za pomocą miksera na małych obrotach ubij. Dzięki niskim obrotom piana będzie miała odpowiednią konsystencję.

 

3.Co całkowicie ubitej piany dodaj powoli cukier. Dokładnie , ale powoli całość wymieszaj. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.

 

4.Do miski z ubitymi białkami stopniowo wlewaj żółtka i dokładnie mieszaj za pomocą szpatułki. Stopniowo cały czas mieszając dodawaj mąkę, mieszaj do momentu, aż znikną wszystkie grudki. Jeżeli chcesz dodaj proszek do pieczenia.

5.Do szklanki wlej mleko oraz olej. Następnie dodaj także odrobinę przygotowanego ciasta, po czym dokładnie wymieszaj i przelej z powrotem do miski. Delikatnie całość wymieszaj.

6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej przygotowane ciasto. Następnie całość wyrównaj i za pomocą patyczka twórz w cieście spirale.

Tak przygotowany biszkopt piecz przez 45 minut w 170 stopniach. Po upływie tego czasu, wyjmij tortownicę z piekarnika i uderz nią o stół. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!