Racuszki drożdżowe z jabłkami – jeśli jabłka, to tylko pod postacią racuchów.

Racuchy z jabłek to dość popularne danie w polskiej kuchni. Mogą być podawane na drugie śniadanie lub podwieczorek, a dla bardzo zabieganych mam, ku uciesze dzieci, będzie to świetna alternatywa obiadowa. Chociaż posypane cukrem pudrem zasmakują każdemu członkowi rodziny, niezależnie od wieku.

 

Poniższy przepis jest gwarancją uzyskania racuchów idealnych, o chrupiącym wierzchu i mięciutkim, słodkim środku. Jak je wykonać?

 

Składniki (na około 35 placuszków):
  • 500g mąki (najlepiej tortowej),
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jabłka,
  • Szczypta soli.

 

 

Przygotowanie:
Do przygotowanej, sporej miski wsypujemy mąkę i robimy w niej palcem wgłębienie. W to wgłębienie wsypujemy pokruszone drożdże i cukier. Do całości wlewamy pół szklanki ciepłego mleka. Miskę z mąką i resztą dodanych składników przykrywamy ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczką. Następnie odstawiamy w zaciemnione, ciepłe miejsce na 15 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy resztę składników oprócz jabłek. Całość wyrabiamy za pomocą łyżki lub miksera na gładką masę.

 

Następnie kroimy umyte jabłka w kostkę i dodajemy je do przygotowanej masy. Można również dodać je w późniejszym etapie, to jest ułożyć je na wylanych na patelni plackach. Niezależnie kiedy dodamy jabłka, ciasto należy ponownie odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Do nakładania placków na gorący olej używamy łyżki. Aby uniknąć przywierania do niej ciasta, należy moczyć ją w wodzie lub gorącym oleju. Ostrożnie układamy kilka placków na patelni, uważając, aby nie sparzyć się pryskającym olejem.

 

Racuszki smażymy po kilka minut z każdej strony na małym lub średnim ogniu. Po zdjęciu z patelni umieszczamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

error: Content is protected !!