Przepis na racuszki według przedwojennej receptury. Oryginalny przepis z 1895 r. Najlepsze jakie jadłam
21 352
Pulchne, smaczne i bardzo proste do przygotowania. Domowe racuchy kojarzą nam się z leniwym śniadaniem albo podwieczorkiem u babci. W cyklu „Sentymentalny wtorek” proponujemy przepis na klasyk wśród placuszków wg receptury z 1895 roku.
Składniki
200 ml mleka
olej do smażenia
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1 żółtko
25 g drożdży
250 g przesianej mąki
Przepis
Do miski dodaję mąkę i „rzeźbię” w niej dołek. W ciepłym mleku rozpuszczam świeże drożdże. Do mąki wlewam drożdże z mlekiem, dodaję żółtko, masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Zostawiam ciasto na 20 minut. W tym czasie podwoi ono swoją objętość. Na patelni rozgrzewam olej.
Drewnianą łyżką wykładam porcje racuchów. Za każdym razem maczam łyżkę w wodzie, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do łyżki i ładnie opada na patelnię. Racuchy smażę z każdej strony 3-4 minuty. Pilnuję, żeby krawędzie się nie przypalały.
Oryginalny przepis z „Kucharza Warszawskiego” z 1895 roku:
„Kwartę mąki rozrobić szklanką mleka, dodał 2 łuty drożdży, wbić 4 żółtka, włożyć łyżkę świeżego masła, wyrobić wszystko warząchwią, dodać trochę soli, a skoro podrośnie brać łyżką ciasto i kłaść na rozpalony na patelni szmalec lub masło. Na półmisku posypują się cukrem”. Smacznego!