Risotto z kapustą – Dostałam ten przepis od babci. To połączenie cię zaskoczy.
2 434
To kolejna propozycja na pyszne i sycące danie ala risotto. Świetnie nadaje się jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs. Lekkie i kremowe, może być łagodne lub na ostro. Zdecyduj sama!
SKŁADNIKI
700–800 g kapusty (mała główka kapusty)
130 g ryżu
1 cebula
1-2 marchewki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
1,5 łyżki stołowej wody
sól, przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj i obierz marchewkę. Pokrój ją w plasterki lub zetrzyj na tarce. Ilość marchewki dostosuj do swoich upodobań- ja zwykle używam jednej dużej. Potem pokrój cebulę w duże kostki.
2. Podsmaż cebulę i marchewkę na nie wielkiej ilości oleju i średnim ogniu.
3. Umyj główkę kapusty pod bieżącą wodą. Na desce do krojenia posiekaj kapustę ostrym nożem, a następnie dodaj do marchewki i cebuli smażących się na patelni.
4. Dolej szklankę wody, przykryj pokrywką i duś przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.
kapusta z ryżem
5. Dokładnie opłucz ryż w ciepłej wodzie i dodaj do warzyw. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Duś na średnim ogniu przez 20–25 minut, aż ryż będzie miękki. Czas gotowania zależy od odmiany ryżu.
6. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj sól i przyprawy (np. czarnego pieprzu, natkę pietruszki, zmielonej kolendry, chili).
7. To wszystko, pyszne i syte risotto z kapustą gotowe.