Rolada śmietankowa – Najlepsza jaką dotąd jadłam. Fantastyczne połączenie tych składników sprawia, że nie można jej się oprzeć

Niektórzy mówią o niej „królowa” wśród rolad. Jestem przekonana, że tak właśnie jest i z czystą przyjemnością serwuję ją podczas świąt i najróżniejszych uroczystości rodzinnych.

 

Doskonałe połączenie smaków i aromat roznoszący się w całym domu podczas pieczenia sprawia, że nie można jej się oprzeć…Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 120 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 200 g twarogu
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g miękkiego masła
  • 5 łyżek mleka skondensowanego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wbij jajka, dodaj gorącą wodę i ubijaj do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie, dodaj cukier i ubijaj, aż nieco zgęstnieją.

2. Teraz, dodaj mąkę ziemniaczaną i stopniowo przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto, przełóż do formy wysmarowanej masłem i przykrytą papierem do pieczenia.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 12 minut.

 

4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: W misce, rozgnieć widelcem twaróg, dodaj mleko skondensowane, miękkie masło i śmietankę. Ubij na jednolitą, gładką masę i wstaw do lodówki.

5. Jeszcze ciepłe ciasto, wyjmij z blaszki na czystą ściereczkę i zawiń razem ze ściereczką w ciasny rulon – dzięki temu nie pokruszy się podczas zawijania z nadzieniem. Odłóż ją w tej postaci na kilka minut.

6. rozwiń rulon i wysmaruj ciasto przygotowanym wcześniej kremem. Zawiń ponownie ciasno w rulon, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!

 

Po tym czasie, wyjmij roladę z folii spożywczej i posyp obficie cukrem pudrem. Podziel na porcje i wołaj bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!