Rolada z boczku- jej pyszny smak na pewno zachwyci każdego.

Poniżej znajdziesz wspaniały oraz bardzo prosty przepis na roladę z boczku.

 

Za pomocą rękawa przygotowujesz ją w wspaniały sposób. Tak przygotowane danie świetnie wygląda oraz smakuje na każdym, nawet uroczystym stole. Koniecznie musisz spróbować!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg boczku
  • Średnia marchew
  • Cebula
  • Sól oraz pieprz
  • Jajko
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Dokładnie usuń z całego boczku skórę. Następnie w kostkę go pokrój i przełóż do miski, dodaj wszystkie przyprawy oraz drobno pokrojoną marchew i cebulę( Koniecznie marchew zetrzyj za pomocą tarki na dużych lub małych oczkach). Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na około 30 minut.

 

2. Po upływie tego czasu wbij jajko i ponownie całość wymieszaj. Do dwóch rękawów przełóż gotową mieszankę. Mocno zwiń , aby nie było za dużo powietrza. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 60 minut.

 

3. Jak rolady wyjmiesz z piekarnika to połóż na nie coś o wadze 1 kg. Gdy całkowicie ostygną przełóż najlepiej na całą noc do lodówki.

 

Pokrojone w plastry rolady polej ulubionym sosem, najlepiej smakują z sosem musztardowym.

error: Content is protected !!