Rolada z cukinii z szynką i serem – Genialne połączenie smaków, które zostanie z Tobą na dłużej. Tego smaku nie da się szybko zapomnieć

Uwielbiam cukinię w każdej postaci i z chęcią poznaję nowe, smakowite pomysły na dania z cukinią w roli głównej. Myślałam, że znam już wszystkie możliwe propozycje, kiedy przypadkiem natknęłam się na ten przepis, który Wam gorąco polecam.

 

Genialne połączenie smaków, które w połączeniu z delikatną i pyszną cukinią, tworzą danie idealne. Jestem pewna, że również Twoim bliskim zasmakuje tak bardzo jak moim i zostanie z Wami na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Cukinia 1 – duża i 3 – małe szt.
  • Ser Ricotta 1 szt.
  • Jajka 4 szt.
  • Twardy ser żółty 150 g
  • Szynka 100 g
  • Czarny mielony pieprz 0,5 łyżeczki
  • Sól 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zetrzyj jedną dużą i 2 małe cukinie na tarce o grubych oczkach. Potem odciśnij z niej wodę i przełóż do wygodnej miski. Do cukinii dodaj jajko, starty na tarce o grubych oczkach ser, dopraw do smaku solą, pieprzem i całość dobrze wymieszaj.

 

2. Blaszkę do pieczenia, przykryj papierem i wyłóż na nią masę cukiniową. Wygładź na całej powierzchni i na wierzch poukładaj pozostałą małą cukinię, pokrojoną w plasterki (jak na zdjęciu).

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut. Potem odstaw do całkowitego wystygnięcia.

 

4. Na wystudzone cukiniowe ciasto, rozsmaruj cienką warstwę riccoty (ale pozostawiając wolny margines bez serka na krawędzi). Teraz, poukładaj na nim cienkie plasterki szynki. Zawiń ciasno w rulon, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, pokrój roladę cukiniową w plastry i podawaj udekorowaną posiekanymi, świeżymi ziołami.

 

Pamiętaj, że nie ma konieczności chłodzenia rolady w lodówce jednak zalecam, ponieważ doskonale zachowa swój kształt i łatwiej będzie ją kroić. Smacznego!

error: Content is protected !!