Rolada z Kurczaka – To mistrzowskie danie, pokochasz od pierwszego kęsa.

Każda dobra gospodyni wie, że kupienie całego kurczaka jest bardziej opłacalne, niż jego poszczególnych części osobno. Jeśli go podzielisz, możesz przygotować z niego kilka różnych dań w kolejnych dniach. Oczywiście możesz upiec kurczaka w całości, podzielonego na kawałki, a z oddzielonych kości i skrzydeł pyszny bulion lub zupę. Ale zwykłe potrawy szybko się nudzą, a czasem pojawia się ochota przygotowania czegoś innego i fantastycznego dla bliskich.

 

 

Roladę według tego przepisu, przygotujesz bardzo szybko, a zmieniając skład nadzienia, możesz eksperymentować na każdy możliwy sposób.

Domowa rolada z kurczaka jest wielokrotnie pyszniejsza niż sklepowe wędliny czy kiełbasa. Mięso jest delikatne i soczyste dzięki skórce, w której jest owinięte. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 1 kurczak o wadze około 2 kg
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka dowolnej mieszanki przypraw
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 100 g obranych pistacji
  • natka pietruszki lub ulubione zioła
  • 30 ml oleju do smażenia
Zacznij od przygotowania mięsa i skóry z kurczaka. Ostrożnie usuń skórę z kurczaka, a następnie oddziel mięso od kości.
Możesz również przygotować roladę z filetów z kurczaka, ale będziesz potrzebować skórkę, którą możesz zamrażać z innych wcześniej przyrządzanych części kurczaka.
Do przygotowania małej rolady, możesz wykorzystać skórę z mniejszych kawałków kurczaka, np. ćwiartek.

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Przygotuj skórkę kurczaka i mięso w dowolny sposób. Najważniejsze, żeby skórka pozostała w możliwie jak największym, całym kawałku.
2. Pokrój kurczaka na małe kawałki, posól, dodaj mieszankę przypraw, czosnek i wymieszaj. Marynuj przez 15 minut.

3. W międzyczasie usmaż drobno pokrojoną cebulę, paprykę i pieczarki na rozgrzanym oleju. Gdy nadmiar płynu odparuje, dodaj mięso z przyprawami i podsmażaj przez kolejne 10 minut.
4. Po odparowaniu płynu, odstaw nadzienie do całkowitego wystygnięcia.
5. Schłodzone mięso z warzywami, wymieszaj z pistacjami, posiekaną natką pietruszki (lub ziołami) i zawiń w skórę kurczaka. Aby mięso nie wypadało, owiń roladę ciasno nitką i zabezpiecz końce.

6. Zawiń roladę w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut.
7. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie z roladą z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
8. Usuń folię aluminiową oraz nitkę i przełóż roladę na duży talerz. Przechowuj w lodówce.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!