Rolada z mielonego mięsa- jest to przepis mojej babci, wychodzi zawsze soczysta oraz bardzo miękka. Cała rodzina się nią zachwyca.

Tak przygotowaną roladę możesz przechowywać w lodówce, następnie ją podgrzać w piekarniku. W szybki oraz prosty sposób , przygotujesz wspaniałe danie.

 

Z przepisu poniżej przygotowaną roladę możesz przechowywać również w zamrażalniku. Gdy będziesz miała ochotę ją zjeść wystarczy wyjąć z zamrażalnika, następnie upiec w piekarniku. Tak przygotowanym pysznym daniem , zachwycać się będzie cała rodzina.

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW;
  • 1 kg wieprzowego mielonego mięsa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka czarnego pieprzu
  • 100 ml mleka
  • Ulubione przyprawy (słodka papryka oraz zioła prowansalskie)

 

LISTA SKŁANIKÓW NA NADZIENIE:
  • Ser tarty
  • Ketchup lub musztarda

 

DODATKOWO:
  • Śmietana kwaśna

 

WYKONANIE:

1.Mielone mięso ugotuj dzień wcześniej lub na wieczór. W misce połącz ze sobą mięso, mleko, przeciśnięty czosnek przez praskę, przyprawy oraz pieprz. Przygotowane mięso włóż do lodówki. Jeżeli chcesz dodaj również sól do mięsa.

2.Przechowuj mięso przez całą noc, następnie kolejnego dnia podziel mięso na dwa kawałki. Z przygotowanych kawałków uformuj prostokątne placki, które trzeba posmarować musztardą. Następnie posyp je tartym serem.

3.Tak przygotowane mięso, zwiń dokładnie w rulon.

4.Przygotowane rulony połóż na formie do pieczenia, którą wyłóż papierem.

Górę rolady posmaruj kwaśną śmietaną. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 45 minut. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!