Rolada z mięsa mielonego według przepisu mojej babci. To pyszny przepis, który spodoba się wszystkim.

Rolada z mięsa mielonego to szybkie i proste danie, które jest idealne dla osób zapracowanych.

Mamy dziś przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają pyszne i łatwe do przygotowania dania na ciepło i na zimno. Ich zawijanie jest jeszcze łatwiejsze niż składanie! Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest to, że można go zamrozić.

Można go w nim przechowywać do czasu, aż znajdzie się czas i motywacja do gotowania. Łatwo będzie odgrzać posiłek w piekarniku, a Ty poczujesz się usatysfakcjonowany.

Składniki na roladę

  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego).
  • 100 ml mleka krowiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz i przyprawy (papryka, oregano, bazylia itp.) do smaku.

Składniki na nadzienie:

  • starty ser
  • W razie potrzeby użyć musztardy lub ketchupu

Dodatki:

  • Kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mięso z mlekiem, przyprawami, papryką, solą i rozgniecionym wcześniej czosnkiem. Mieszankę należy przechowywać w lodówce do następnego dnia.

Po wyjęciu z lodówki podzielić mieszankę na dwie równe porcje.

Aby uzyskać najlepszy kształt rolady, należy uformować mięso w dwa prostokątne placki. Każdą z nich należy posypać startym serem i wybranym sosem (ketchup, musztarda).

Prostokąty zwiń w roladki. Nie bój się, jeśli rezultat nie spełni Twoich oczekiwań.

Rozłóż obie roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz danie w temperaturze 200°C przez około 45 minut.

error: Content is protected !!