Roladki Ziemniaczane z Parówką – Moje dzieci nigdy nie mogą się ich doczekać.

Zawsze serwuję je moim pociechom, kiedy mają ochotę „coś” przekąsić. Szybko i tanio – bo z pewnością masz zawsze niemal wszystkie produkty w swojej kuchni. Oto pomysł jak z przysłowiowego „niczego” zrobić „coś” pysznego…

 

SKŁADNIKI
  • 1 suchy andrut
  • 500 g ziemniaków
  • 3 parówki
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i potłucz ziemniaki z masłem.
2. Posmaruj andruta łyżką jeszcze gorącym puree ziemniaczanym.

3. Ułóż parówki wzdłuż wafla na środku.
4. Ostrożnie zwiń dość ciasno wafla w rulon. Poczekaj, aż wafel nasiąknie parą z gorących ziemniaków i zmięknie.

5. Pokrój rolkę na równe kawałki o szerokości ok. 3 cm.
6. Roztrzep jajko, posól i popieprz do smaku.
7. Zanurz roladki w jajku po obu stronach i smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Podawaj gorące roladki z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Smacznego!

error: Content is protected !!