Rumiane kotleciki warzywne – Zakochałam się w ich smaku, rozpływają się w ustach.

Jeśli masz dość standardowych potraw z ziemniaków, nadszedł czas, aby spróbować czegoś nowego i pysznego. Polecam „indyjskie” kotlety warzywne bez mięsa. Są idealne zarówno jako przystawka jak i obfite danie główne. Mają chrupiącą złotą skórkę i delikatną i rozpływającą się w ustach. W kuchni orientalnej te smaczne i pachnące kotleciki nazywane są alu tikki, można je kupić w Indiach dosłownie na każdym rogu.

 

To bardzo prosty sposób przygotowania kotletów na patelni bez jednego grama mięsa i z maksymalną korzyścią dla żołądka oraz niesamowitą przyjemnością dla twoich kubków smakowych.

 

SKŁADNIKI
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki świeżego lub konserwowanego groszku
  • 1 średni pomidor
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, kurkuma, przyprawy do smaku
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE
1. Gotuj ziemniaki i marchewkę ze skórką w wodzie przez 20 minut. Podczas gotowania możesz dodać liść laurowy dla smaku. zalej ugotowane warzywa zimną wodą, aby ostygły szybciej, a skórkę można było łatwo usunąć.

 

2. Obrane ziemniaki potłucz, dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku. Pokrój marchewki i pomidory na małe kostki, posiekaj połowę cebuli i natki pietruszki, przepuść czosnek przez prasę, dodaj zielony groszek i kukurydzę.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

 

3. Przygotuj panierkę: 2 łyżki mąki wymieszaj z wodą, aż do uzyskania płynnej masy, jak na naleśniki. Mokrymi rękami uformuj placki z masy ziemniaczanej, zanurz w cieście, a następnie w bułce tartej i smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego.

 

4. Kiedy kotleciki staną się złocistobrązowe po obu stronach, połóż je na serwetce, aby pochłonęła nadmiar tłuszczu. Podawaj z sałatkami i ulubionymi sosami. Smacznego!

Aby kotleciki uzyskały dobrą konsystencję i były łatwe do formowania, ziemniaki i marchewki należy gotować razem ze skórką. Ten zabieg zachowuje wszystkie witaminy, a warzywa nie rozgotują się.

 

 

Indyjskie potrawy przekonały wielu, że można jeść obficie i smacznie, bez mięsa. Wiedząc, jak przygotować te soczyste kotleciki bez mięsa, zachwycisz nie tylko domowników, ale i każdego gościa w twoim domu!

error: Content is protected !!