Jeśli masz dość standardowych potraw z ziemniaków, nadszedł czas, aby spróbować czegoś nowego i pysznego. Polecam „indyjskie” kotlety warzywne bez mięsa. Są idealne zarówno jako przystawka jak i obfite danie główne. Mają chrupiącą złotą skórkę i delikatną i rozpływającą się w ustach. W kuchni orientalnej te smaczne i pachnące kotleciki nazywane są alu tikki, można je kupić w Indiach dosłownie na każdym rogu.
To bardzo prosty sposób przygotowania kotletów na patelni bez jednego grama mięsa i z maksymalną korzyścią dla żołądka oraz niesamowitą przyjemnością dla twoich kubków smakowych.
SKŁADNIKI
-
4 średnie ziemniaki
-
1 marchewka
-
2 łyżka kukurydzy konserwowej
-
2 łyżki świeżego lub konserwowanego groszku
-
1 średni pomidor
-
2 łyżki mąki
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1/2 cebuli
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
2 łyżki bułki tartej
-
sól, pieprz, kurkuma, przyprawy do smaku
-
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Gotuj ziemniaki i marchewkę ze skórką w wodzie przez 20 minut. Podczas gotowania możesz dodać liść laurowy dla smaku. zalej ugotowane warzywa zimną wodą, aby ostygły szybciej, a skórkę można było łatwo usunąć.
2. Obrane ziemniaki potłucz, dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku. Pokrój marchewki i pomidory na małe kostki, posiekaj połowę cebuli i natki pietruszki, przepuść czosnek przez prasę, dodaj zielony groszek i kukurydzę.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
3. Przygotuj panierkę: 2 łyżki mąki wymieszaj z wodą, aż do uzyskania płynnej masy, jak na naleśniki. Mokrymi rękami uformuj placki z masy ziemniaczanej, zanurz w cieście, a następnie w bułce tartej i smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego.
4. Kiedy kotleciki staną się złocistobrązowe po obu stronach, połóż je na serwetce, aby pochłonęła nadmiar tłuszczu. Podawaj z sałatkami i ulubionymi sosami. Smacznego!
Aby kotleciki uzyskały dobrą konsystencję i były łatwe do formowania, ziemniaki i marchewki należy gotować razem ze skórką. Ten zabieg zachowuje wszystkie witaminy, a warzywa nie rozgotują się.