Przepyszne Rumuńskie Gołąbki – każdy pokocha ich smak. Lepszych nie jadłam

Gołąbki są znane i kochane nie tylko przez Polaków, ale też przez inne narodowości. Co prawda w każdym kraju przyrządza się je nieco inaczej, ale nie zmienia to faktu, że jest to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań.
Dziś proponujemy rumuńską wersję gołąbków, która jest równie pyszna, jak danie przygotowywane tradycyjnie w naszym kraju.

 

Do przygotowania gołąbków według przepisu, musimy oczywiście wykorzystać mięso. Co prawda oryginalnie łączy się kilka rodzajów mięsa, jednak my polecamy mieloną wieprzowinę lub mielone mięso wieprzowe, gdyż wtedy możemy mieć pewność, że gołąbki będą soczyste.

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA GOŁĄBKÓW:
  • 1 główka świeżej kapusty
  • 250 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowiny
  • 100 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • pół szklanki wody
  • pieprz oraz sól do smaku

 

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA SOSU:
  • 100 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 średniej wielkości ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki lub koperku

 

PRZYGOTOWANIE DANIA

Z kapusty usuwamy głąb, a następnie wkładamy na 7 do 10 minut do mikrofalówki. Po upływie wyznaczonego czasu opłukujemy kapustę w zimnej wodzie. Dzięki temu liście będzie można bardzo łatwo oddzielić.

Ryż gotujemy na półtwardo.
Następnie trzeba zetrzeć marchewkę i pokroić cebulę na drobne kawałki. To wszystko wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Do marchewki i cebuli dodajemy ugotowany ryż i mieszamy wszystko razem, a następnie dodajemy mielone mięso. Wszystkie składniki solimy i pieprzymy do smaku.
Tak przygotowanym farszem wykładamy liście kapusty i zawijamy tak samo, jak tradycyjne gołąbki. Zwinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia wysmarowanej uprzednio masłem. Dodajemy pół szklanki wody i przykrywamy folią. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy na około 25 minut.
W czasie kiedy nasze gołąbki są w piekarniku, możemy zająć się przygotowaniem sosu. Dwa pomidory i pietruszkę drobno siekamy, na tarce ścieramy ser, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie te składniki mieszamy. Następnie dodajemy dwie łyżki śmietany, pieprz i sól do smaku i mieszamy wszystko ponownie.

Po 25 minutach wyciągamy nasze gołąbki i tak przygotowanym sosem równomiernie je polewamy, po czym wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie nasze przepyszne danie jest gotowe.
Aby mieć pewność, że rumuńskie gołąbki mają bogaty smak, próbujemy nie tylko mięsa mielonego, ale również kapusty. Żeby nasze gołąbki były bardziej miękkie, trzeba odciąć grube części z liści kapusty.
Rumuńskie gołąbki nie są skomplikowane i przygotowuje się je dość szybko. Warto spróbować tej wersji tego dania i przekonać się, że jest równie przepyszna, jak według tradycyjnego przepisu.
Smacznego !

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
error: Content is protected !!