Sałatka brokułowa z jajkiem – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. To prawdziwy hit na moim stole, koniecznie musisz spróbować

Pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa sałatka, oczarowała całą moją rodzinę bez wyjątku. Dlatego na moim stole, gości bardzo często zarówno na świątecznym, uroczystym jak i weekendowym stole, podczas towarzyskiego spotkania z przyjaciółmi. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki brokuły, zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyj, oczyść z nasion a następnie pokrój w kostkę, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40 minut.

2. W tym czasie, ugotuj jajka na twardo. Do wygodnej miski, włóż zblanszowane (ale miękkie) brokuły, upieczoną i wystudzoną paprykę oraz jajka pokrojone na ćwiartki.

3. Do jogurtu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej przygotowanym sosem sałatkę, a wierzch dla ozdoby posyp prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

 

 

error: Content is protected !!