Sałatka francuska z łososiem i świeżym ogórkiem – Warstwowa piękność, która ze stołu znika błyskawicznie. Zachwyci każdego bez wyjątku

Genialna, bardzo smaczna sałatka, która zdobi każdy świąteczny stół w moim domu. Jeśli przygotujesz samodzielnie majonez, będzie również lekka i świeża w połączeniu z ogórkiem i wędzonym łososiem.

 

Bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu sałatka, która zachwyci wszystkich domowników i zaproszonych gości bez wyjątków. Idealnie sprawdza się również w roli lekkiej i smacznej przekąski między posiłkami. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Łosoś wędzony 150 g
  • Ziemniaki 2 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Jajka 2 szt.
  • Ogórek świeży 1 szt.
  • Majonez do smaku
  • Koperek do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ugotuj na twardo, ziemniaki i marchewkę ugotuj do miękkości, a następnie wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

2. Łososia pokrój w kosteczkę i delikatnie posól, ogórka pokrój w drobną kostkę. Sałatkę układaj warstwami: ziemniaki, połowę łososia, marchewka, ogórek, jajka. Każdą warstwę z wyjątkiem łososia, posmaruj majonezem.

 

3. Pozostałym łososiem, udekoruj wierzch sałatki i posyp posiekanym koperkiem. Gotowe!

 

Sałatkę możesz podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzoną w lodówce przez godzinę. Pamiętaj jednak, aby przygotować ją w takiej ilości, jaką dacie radę zjeść, ponieważ nie nadaje się do długiego przechowywania. Smacznego!

error: Content is protected !!