Sałatka modra- Rewelacyjny smak czerwonej kapusty podany w piękny sposób.

Cudowny smak sałatki z czerwonej kapusty, którą podasz jako przekąskę lub kolację dla swojej rodziny. Spróbuj , a na pewno będziesz zachwycona.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • 300 gram czerwonej kapusty
  • 5 ogórków konserwowych
  • 600 gram ziemniaków
  • 200 gram groszku konserwowego
  • Cebula
  • Jajko
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki soli
  • Łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml soku z cytryny
  • Łyżka musztardy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1.Umyj dokładnie ziemniaki o tej samej wielkości, następnie ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach. Ugotuj jajko na twardo.

 

2. Drobno poszatkuj czerwoną kapustę, dodaj łyżeczkę soli i mocno ugniataj kapustę. Do miseczki wrzuć pokrojoną w pół piórka cebulę , następnie zalej ja wrzątkiem. Przez kilka minut ją parz.

3. Ostudzone ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy, a ogórki kiszone pokrój w plasterki.

 

4. Do miski przełóż wszystkie składniki , również odsączoną cebulą.

5. Przygotuj teraz dressing: Do blendera włóż masło, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól , cukier, sok z połowy cytryny, musztardę i jajko.

6. sałatkę polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Sałatka gotowa!

 

 

Modra sałatka posmakuje całej rodzinie jako przekąska lub kolacja. Doskonałym dodatkiem jest pieczona ryba. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!