Sałatka nicejska z tuńczykiem – Doskonałe połączenie smaków, nie pozwoli jeszcze długo o sobie zapomnieć

Przepis na genialną sałatkę nicejską, polecam miłośnikom sztuki kulinarnej, lubiącym eksperymentować w kuchni. Doskonałe połączenie smaków na jednym talerzu sprawia, że wprost nie można jej się oprzeć. Ten smak z pewnością zostanie z Wami na dłużej…Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki – 2 szt.
  • Kukurydza konserwowa – 400 g
  • Fasolka szparagowa konserwowa zielona – 200 g
  • Fasola konserwowa biała – 200 g
  • Tuńczyk w puszce – 370 g
  • Pomidorki koktajlowe – 8 szt.
  • Oliwki – 100 g
  • Sałata – 1 szt.
  • Jajka – 2 szt.
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Cukier – 0,5–1 łyżeczki
  • Musztarda Dijon – 2 łyżeczki
  • Ocet winny – 2 łyżki stołowe
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, cukier, musztardę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy składniki połączą się ze sobą – odstaw na 20 minut.

2. Jajka ugotuj na twardo, ziemniaki umyj ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Fasolę odsącz z zalewy, a następnie zalej ją wrzątkiem na 6 minut i szybko zahartuj zimną wodą na sitku.

 

3. Na talerzy do serwowania, ułóż liście sałaty i skrop octem winnym, potem na brzegu talerza układaj pokrojone w talarki ziemniaki i jajka, a pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

4. Odcedzoną z zalewy fasolę i fasolkę szparagową wymieszaj, dodaj pokrojone w plasterki oliwki i wymieszaj.

 

5. Ułóż mieszankę na środku talerza, a na niej rozdrobnionego tuńczyka i polej całość przygotowanym wcześniej dressingiem. Gotowe!

 

Przed podaniem, możesz wymieszać ze sobą wszystkie składniki (poza jajkami), nałożyć na talerz z liśćmi sałaty i ozdobić pokrojonym jajkiem. Wybór pozostawiam Tobie. Smacznego!

error: Content is protected !!