Sałatka po Dunajsku- Smakuje idealnie na każdą okazję. Moja rodzina ją uwielbia

Sałata po dunajsku składa się ze świeżych warzyw oraz pysznej , aromatycznej marynaty. Tak przygotowaną sałatę podawać możesz na każdą uroczystość lub zwykłą kolację.

 

Zastanawiasz się jakich składników będziesz do niej potrzebowała? Cztery podstawowe składniki muszą być w takiej samej ilości np. po 2 kg.

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI TO:
  • Marchew
  • Cebula
  • Papryka
  • Pomidor
  • 200 ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 400 ml oleju słonecznikowego
  • 360 g cukru

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku musisz umyć oraz obrać wszystkie potrzebne warzywa. Za pomocą tarki zetrzyj marchew, następnie na paski pokrój pomidory. W kształt półpierścieni pokrój paprykę oraz cebulę. Tak przygotowane warzywa przełóż do dużej miski lub garnka i dokładnie wymieszaj.

2.Do warzyw dodaj ocet, cukier, sól oraz olej, po czym powoli starannie całość wymieszaj. Mieszaj łyżką lub po prostu rękom.

 

3.Wymieszaną sałatkę pozostaw na około 60 minut. W tym czasie wszystkie warzywa zaczną puszczać sok. W przypadku gdy sałatka znajduje się w garnku, koniecznie gotuj ją na małym ogniu przez 20 minut.

4.Po tym czasie gotową sałatkę przekładaj do czystych słoików, następie szczelnie zakręć i koniecznie odwróć do góry dnem.

 

Sałatkę podawać możesz do mięsa, ryżu, makaronu . Idealnie smakuje także jako zwykła przekąska.

error: Content is protected !!