Przepis teściowej na prostą i lekką sałatkę. Pycha

Smażona cukinia jako jeden z elementów sałatki? Może zaskakiwać, ale w połączeniu z pysznymi pomidorami, pachnącymi ziołami i czosnkiem powoduje prawdziwą karuzelę smaków na naszym podniebieniu. Do tego sałatka jest bardzo lekka, a jednocześnie sycąca, więc doskonale sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi lub rodzinne spotkanie.

 

SKŁADNIKI 
  • 500 g cukinii
  • 3 pomidory
  • 3-4 jajka
  • ząbek czosnku
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 0,5 cebuli
  • 150 g śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

 

PRZYGOTOWANIE

Umytą cukinię obieramy i kroimy na pierścienie (nie grubsze niż 5 mm). Następnie wkładamy ją do głębokiej misy, dodajemy sól do smaku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie zabieramy się za jajka, które gotujemy na twardo.

 

Wcześniej przygotowaną cukinię umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem. Dokładnie smażymy po obu stronach, aż cukinia nabierze złocistej barwy. Przygotowane warzywo układamy na talerzu pokrytym ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się zbędnego tłuszczu.

 

Czekamy, aż cukinia ostygnie. Gdy tak się stanie, każdy usmażony pierścień kroimy na pół i wrzucamy do dużej misy.

 

Następnie przygotowujemy pomidory, które tniemy na tzw. „łódki”, a z jajkami postępujemy jak z cukinią – kroimy je w półpierścienie. Wszystkie składniki, wraz z posiekaną cebulą, pietruszką oraz czosnkiem, wrzucamy do miski z cukinią.

 

Na koniec pozostaje nam jedynie dodać śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu, a także porządnie wymieszać wszystkie składniki. I pyszna sałatka jest już gotowa.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!