Sałatka z Marynowanymi Pieczarkami – Tą sałatką oczarujesz swoich gości.

Najlepszą ozdobą świątecznego stołu jest pyszna i niezwykła sałatka. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają soczyste i delikatne sałatki warstwowe wszelkiego rodzaju. Wyjątkowym powodzeniem cieszy się jednak ta z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami. Szczerze mówiąc, nawet bardziej niż tradycyjna – jarzynowa.

 

 

Oto propozycja Świątecznej sałatki, którą pokocha każdy miłośnik sałatek. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 300 g marynowanych pieczarek
  • 250 g ziemniaków
  • 30 g twardego sera
  • 100 g majonezu
  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • sól do smaku
  • jagody kaliny lub kilka nasion granatu

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj filety z kurczaka, ostudź i pokrój w małe kostki. Możesz również użyć mięsa z udek lub ćwiartek z kurczaka.

2. Jajka i ziemniaki ugotuj. Następnie zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Białka i żółtka oddzielone od siebie, osobno zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Drobno pokrój również szczypiorek i marynowane pieczarki w kostkę.

3. W przezroczystej misce ( w takiej najpiękniej widać warstwy) ułóż najpierw ziemniaki, ugnieć i lekko posól. Posmaruj majonezem.

4. Następną warstwą jest szczypiorek, a następnie marynowane pieczarki. Posmaruj majonezem.

5. Następnie warstwa żółtek, potem mięso z kurczaka. Ugnieć i wygładź, a następnie posmaruj majonezem. Na wierzchu rozprowadź warstwę z białek i starty ser. Wstaw sałatkę do lodówki na 1-2 godziny.

6. Udekoruj sałatkę gałązkami koperku i jagodami kaliny.

Smacznego!

 

 

Sałatka z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami jest bardzo soczysta, delikatna i łatwo podzielić ją na porcje. Z reguły szybko się kończy, więc zawsze robię podwójną porcję.

 

Tworzenie menu na świąteczny stół to prawdziwa sztuka. Jeśli nie zdecydowałaś jeszcze, co przygotujesz na Święta, skorzystaj z przepisu na tą wyjątkowo smaczną sałatkę. Na Świątecznym stole zaprezentuje się wspaniale!
error: Content is protected !!