Połączenie cytryny z selerem to klucz do zrzucenia zbędnych kilogramów. Warto zatem skorzystać z poniższego przepisu chcąc wykonać detoksykację.

Coraz chętniej wracamy do starych przepisów z których korzystały nasze babki.

 

W dobie dostępu do przeróżnych lekarstw, wciąż na nowo odkrywamy lecznicze właściwości prostych produktów, które znajdziemy w każdej kuchni. Należą do nich seler oraz cytryna, które w połączenia działają korzystnie na serce, ponieważ przeciwdziałają odkładaniu się tłuszczu w tętnicach.

 

Połączenie selera i cytryny rozbudza też układ trawienny, co pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Co więcej, spożywanie takiej mieszanki jest przyjemne, ponieważ smak jest bardzo orzeźwiający. I nie groźny do naszego portfela, nawet w dobie wysokiej inflacji.

 

Właściwości  Seler charakteryzuje się całym szeregiem właściwości, wspierającym zdrowie:

  • sprzyja budowaniu odporności,
  • wpływa na metabolizm i trawienie, co przekłada się na regularny stolec,
  • oczyszcza przewód pokarmowy,
  • odtruwa organizm,
  • pomaga w regeneracji wątroby,
  • wspomaga proces tworzenia czynników krzepnięcia krwi,
  • oczyszcza drogi moczowe,
  • pomaga walczyć z bólem stawów
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy

 

Napój z selera i cytryny jest chętnie wybierany przez osoby, które się odchudzają. Zalet takie naturalnego napoju jest sporo:

  • wspomaga usuwanie nadmiaru płynów zatrzymanych w organizmie,
  • pobudza trawienie,
  • zwiększa tempo spalania tkanki tłuszczowej,
  • pomaga pozbyć się cellulitu.

 

Jak przygotować ten wspaniały napój? Przepis.

  • cytryny – 1 kg
  • korzeń selera – 400 g
  • woda – 2 litry

W pierwszej kolejności należy umyć korzeń selera. Uwaga! Nie obieramy go ze skórki. To właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin, dlatego ścieramy całość na tarce.

 

Cytryny również myjemy i tak samo ścieramy skórkę. Oba składniki łączymy i zalewamy wodą. Całość należy gotować przez przez około 20 – 30 minut i pozostawić na 5-6 godzin do ostygnięcia.

 

Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Ostatni krok to wymieszanie płynu i odcedzenie go. Gotowy napój przelewamy do ciemnych butelek i przechowujemy w lodówce.

 

Stosowanie

Przygotowany napój należy stosować przez okres 2 tygodni. Wystarczy pić po 100 ml 3 razy dziennie przed większymi posiłkami. Napój można rozcieńczyć wodą, jeśli jego smak jest dla nas za kwaśny.

error: Content is protected !!