Sernik „3 smaki” – takiego sernika jeszcze nie jadłaś. Połączenie 3 smaków jest obłędne.

Poszukujesz unikalnego przepisu, niespotykanego wypieku, który wszystkich zachwyci. Chcesz, by w mgnieniu okaz zniknął z Twojego talerza. Nic prostszego, musisz wypróbować te niespotykany przepis, dotąd wypróbowany przez niewielu. Sernik bez sera, zaskoczy niejednego smakosza. Ciocia, babcia czy kuzynka będą zachwycone nie tylko smakiem, ale także wyglądem.

 

Czym może pochwalić się ten model? Wypiek ze śmietany ma ogromną zaletę jaką jest bark opadania. Nie musisz się martwić, że znów coś nie wyrośnie, lub za szybko opadnie, a z puszystego placka zostanie tylko cienka, ubita klucha. Sernik ma konsystencję „ptasiego mleczka”. Poniżej przedstawiam trójsmakowy rarytas niejednego wieczoru.
Składniki na Sernik „3 smaki” ze śmietany 18%
Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny

Podane składniki należy razem połączyć i zagnieść kruche ciasto. Powstałą kulę dzielimy na dwie części i wkładamy na godzinę do lodówki.

Masa serowa:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
  • 3 śmietany 18% (po 400 g każda)
2 białka ubić na sztywno. Pod koniec miksowania wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Dalej ubijamy, następnie dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy jeden kubek śmietany.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Pozostałe warstwy toffi i śmietankowa są wykonywane w taki sam sposób, dodając odpowiednio budynie, a następnie śmietanę.

Wykonanie Sernik Ombre

Kilka podstawowych kroków pomoże stworzyć niespotykany „sernik ombre”. Po pierwsze jedną część surowego ciasta wyciągniętego z lodówki rozwałkowujemy i nakłuwamy widelcem. Następnie powstałą masę serową czekoladową wykładamy na kruche ciasto. Kolejna warstwa serowa toffi jest rozsmarowywana na poprzedniej. Warstwę serową śmietankową wykładamy na masie toffi.
Na koniec drugą część ciasta kruchego ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyciągnięciu sernika z piekarnika odczekujemy i posypujemy cukrem pudrem. Jest to etap wieńczący nasze dzieło.
Ciasto musi całkowicie przestygnąć, by nie napotkały nas problemy z krojeniem.
Doskonale przygotowany wypiek zgodnie ze wskazówkami jest idealnie dopasowany smakowo, nie za słodki, spełnia wymogi niejednego łasucha. Wypróbuj i przekonaj się sam, a tradycyjny serowiec szybko zamienisz na Sernik bez sera.

Smacznego!!!

 

error: Content is protected !!