Sernik Dyniowy – Jesz i chudniesz. Przekonaj się sama.

Najczęściej sernik przygotowujemy na bazie biszkoptu, jednak jest wiele odmian, które nie wymagają pieczenia.
Pokażę wam jak zrobić sernik dyniowy, który będzie smakował na pewno miłośnikom dyni i wielbicielom diet. W tym przepisie nie ma mąki i cukru co wpływa na to, że jest dietetyczny i zdrowy.
Jestem pewna, że przepis spodoba się fanom dyni.

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500 gram dyni
  • 250 gram twarogu
  • 3 jaja
  • 50 gram kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miodu
  • 70 gram kaszy manny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

 

PRZYGOTOWANIE:
1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Wyłączamy ogień i pozostawiamy na kuchence jeszcze przez 10 minut.
2. Mieszamy twaróg z żółtkami, dodajemy śmietanę, kaszę mannę, skrobię i miód, wszystko dokładanie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę.
3. Dynię miksujemy blenderem i dodajemy do twarogu. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z twarogiem.
4. Blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku w 170°C przez 45-60 minut.
5. Sernik przechowuj w lodówce, żeby się scalił.
Gotowy sernik możesz polać miodem i udekorować miętą.
Smacznego !

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!