Sernik „Śnieżny Puch” – Bez pieczenia i zawsze wychodzi idealny
674
Pyszny, delikatny i lekki jak chmurka sernik, zachwyca każdego, kto go tylko spróbuje. Nie wymaga połowy dnia spędzonego w kuchni i potrzebujesz tylko 6 składników. Moja rodzina go wprost uwielbia. Gwarantuję, że pokocha go również twoja. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
1/2 kg twarogu z wiaderka (3-krotnie mielonego)
250 g śmietany (36%) lub 30% i opakowanie śmietan fix
1 średnie opakowanie herbatników Petit Beurre
1 op. cukru waniliowego
2 galaretki cytrynowe
3 czubate łyżki cukru pudru
60 g wiórków kokosowych, 30 g masła, 2 łyżki cukru – na wierzchnią warstwę
PRZYGOTOWANIE
1. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie podsmażamy na patelni wiórki kokosowe z masłem i cukrem. Wiórki muszą się zarumienić.
2. Z pomocą miksera, na wysokich obrotach ubijamy śmietanę na sztywno. Nie przerywając ubijania, ale już na małych obrotach, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i stopniowo twaróg. Kiedy uzyskasz gładką, jednolitą masę, dodajemy ostudzoną galaretkę. Masa musi lekko stężeć, aby lekkie herbatniki pozostały na dnie blaszki.
3. Na dnie blaszki o wymiarach 20×20, wyłożoną folią spożywczą, układamy ciasno herbatniki, zalewamy masą twarogową, a wierzch posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Do całkowitego stężenia, wstawiamy sernik do lodówki na całą noc.