Sernik z Brzoskwiniami – Delikatny i kremowy sernik, który pokochają wszyscy.

Twaróg jest bogactwem pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Włączenie go do diety dzieci, sprzyja poprawie koncentracji, eliminuje zmęczenie, zapobiega miażdżycy i korzystnie wpływa na układ nerwowy.

 

 

Nawet, jeśli twoja pociecha nie przepada za twarogiem, tym sernikiem będzie zachwycona! Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 300 g twarogu
  • 50-100 g cukru (do smaku)
  • wanilina
  • 2 jajka
  • 1 łyżka skrobi
  • brzoskwinie w puszkach

 

PRZYGOTOWANIE
1. Utrzyj masło z mąką, a następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Nie ugniataj ciasta zbyt długo, ponieważ masło zacznie się topić, a ciasto będzie się kleić. Wyłóż ciasto do formy, przykrytej papierem do pieczenia, tworząc boki. ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni i włóż do lodówki na pół godziny.
2. Teraz przygotuj nadzienie. Przetrzyj twaróg przez sito i wymieszaj z cukrem, jajkami, skrobią i wanilią.
Schłodzone wcześniej ciasto, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 10 minut.
3. Po tym czasie, wyłóż masę serową na cieście, poukładaj na wierzchu połówki brzoskwiń tak, aby lekko utopiły się w masie. Włóż ciasto do piekarnika i piecz jeszcze pół godziny, na złotobrązowy kolor.

 

Sernik jest pyszny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest idealny do popołudniowej aromatycznej herbatki lub kubka gorącego kakao. Smacznego!

error: Content is protected !!