Moja rodzina powiedziała, że to najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek zrobiłam, gorąco polecam ten prosty przepis.

Gorąco polecam wszystkim wykonanie tego wyśmienitego przepisu! Jestem pewna, że Wasza rodzina będzie po prostu zachwycona jego smakiem!

 

 

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 150 g  cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
Na górę:
  • dżem bądź marmolada
  • 1,5 paczki biszkoptów
  • rum + woda (około 100 ml w stosunku 1: 1)
  • polewa czekoladowa (lub czekolada do gotowania + odrobina tłuszczu)

 

krem:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 twaróg (polecam ten niskiej zawartości tłuszczu)
  • kostka masła – 250 g
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Puszkę masy kajmakowej nie otwieramy tylko w całości wkładamy do garnka i zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny.
Woda ma tylko pyrkotać a jeżeli wyparuje to uzupełniamy tak aby puszka była cały czas przykryta. Po 2 godzinach wyjmujemy puszkę z wody i odstawiamy do wystygnięcia ( w dalszym ciągu nie otwieramy jej).
Następnie żółtka jaj mieszamy  z cukrem i dodajemy 4 łyżki wody. Następnie dodaj mąkę i na końcu białka ubite wcześniej na sztywną pianę.
Dokładnie i delikatnie wymieszaj wszystko i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (około 15-20 minut do około 200 ° C).
Gdy ciasto jest upieczone, odstaw do ostygnięcia. Następnym krokiem jest posmarowanie ciasta ulubionym dżemem bądź marmolada.
Na to ułóż biszkopty namoczone w  mieszance rumu i wody, bądź też w kawie. Przygotowujemy krem, kajmak mieszamy z twarogiem, kostką miękkiego masła. Wykładamy na ciasto.
Na koniec polewamy polewa czekoladową tworząc nierównomierne wzory ( możemy pomóc sobie widelcem aby stworzyć piękne, czekoladowe fale ). Odstawić do ostygnięcia do lodówki.

Smacznego!

 

error: Content is protected !!