Serowe ślimaczki – Genialny, zdrowy deser dla każdego i na każdą okazję. Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie

Jeśli w moim domu jest mowa o deserze, natychmiast przychodzi mi do głowy ten właśnie przepis.

 

Proste i szybkie w przygotowaniu serowe ślimaczki, to połączenie delikatnego ciasta z pysznym twarogowym nadzieniem.

 

Moi bliscy je uwielbiają, dlatego na moim stole goszczą bardzo często. Przygotowanie takiego deseru moim bliskim, to prawdziwa przyjemność. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 350 g mąki
  • 100 g mleka
  • 70 g kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru
  • 50 g masła lub margaryny
  • 3 g suchych drożdży
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 0,5 kg twarogu
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W ciepłym mleku, rozpuść drożdże i 0,5 łyżeczki cukru. Następnie, dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie, do miski wsyp przesianą mąkę z solą, dodaj cukier, śmietanę i miękkie masło. Dokładnie wymieszaj, dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

3. Ciasto w tym czasie urośnie, zagnieć je ponownie i odstaw na kolejne 15 minut.

 

4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: W misce, utrzyj twaróg z jajkiem i cukrem. Nadzienie nie może być płynne, więc w razie potrzeby, dodaj trochę mąki. Gotowe nadzienie przykryj folią spożywczą i odstaw.

5. Przygotowane wcześniej ciasto, rozwałkuj w prostokąt na grubość ok. 1 cm. Na całej powierzchni (zachowując margines z brzegu), rozsmaruj nadzienie i ciasno zawiń w rulon, a następnie na 1,5 cm. kawałki.

6. Poukładaj ślimaczki na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut. Potem, wysmaruj ślimaczki na całej powierzchni roztrzepanym jajkiem.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, na złoty kolor. Gotowe!

 

Podawaj na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany i posypane cukrem lub samodzielnie. Smacznego!

error: Content is protected !!