Skrzydełka w najlepszych odsłonach – Zaskocz swoich gości jedną z naszych propozycji.
				
			 3 817
										Przystępna cena, świetny smak, łatwość gotowania – wszystko to sprawia, że skrzydełka z kurczaka są jednym z najbardziej lubianych przysmaków. Istnieje wiele sposobów podawania skrzydełek. Są stosowane w sałatkach i gorących przekąskach. Są duszone, pieczone w piekarniku, na grillu.
![]()
Wybór stosowanych przypraw do przyrządzenia skrzydełek jest bardzo szeroki: curry, rozmaryn, szałwia, imbir, wszelkiego rodzaju papryki i wiele więcej. Istnieją przepisy na każdy gust, które zaspokoją najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
 Jak serwować skrzydełka z kurczaka?
Skrzydełka z ziemniakami:

SKŁADNIKI
- 
800 g skrzydełek
 - 
500 g ziemniaków
 - 
naczynie do pieczenia
 
SKŁADNIKI MARYNATY
- 
1 łyżka majonezu
 - 
0,5 łyżeczki musztardy
 - 
2 łyżki sosu sojowego
 - 
sól, pieprz, czosnek i curry do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
1. Zrób marynatę z majonezem, musztardą i sosem sojowym.
2. Umieść ziemniaki i skrzydełka w marynacie i marynuj przez 3 godziny.
3. Umieść wszystko w wysmarowanej formie i piecz w temperaturze 220 stopni 40 minut.
Palce lizać!
Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie musztardowo-sojowym
SKŁADNIKI
- 
700 g skrzydełek z kurczaka
 - 
2 łyżki musztardy
 - 
2 łyżki majonezu
 - 
2 łyżki sosu sojowego
 - 
2 ząbki czosnku
 - 
1 łyżka chmielu suneli
 
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj majonez z sosem sojowym, musztardą, chmielem suneli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, aż będzie gładka.
2. Włóż umyte i wysuszone skrzydełka do przygotowanej marynaty. Trzymaj przez 2-3 godziny w lodówce.
3. Połóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.
Skrzydełka w cieście
SKŁADNIKI
- 
6 skrzydełek z kurczaka
 - 
3 jajka
 - 
50 g mąki
 - 
sól, pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE
1. Wyrób ciasto z mąki, jajek, soli i pieprzu.
2. Przetnij skrzydła na pół, posól i popieprz.
3. Włóż skrzydła do ciasta i zanurz po obu stronach.
4. Umieść na patelni z podgrzewanym olejem.
5. Smaż skrzydełka po obu stronach na dużej ilości oleju i małym ogniu. Konieczne jest, aby były dobrze przysmażone.
Pikantne skrzydełka

SKŁADNIKI
- 
20 skrzydełek z kurczaka
 - 
4 ząbki czosnku
 - 
0,5 łyżki stołowej sosu sojowego
 - 
1 łyżka soku z cytryny
 - 
1-2 łyżki papryki
 - 
sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE
1. Dobrze opłucz skrzydełka i osusz je ręcznikiem papierowym.
2. Wyciśnij czosnek przez praskę.
3. Dodaj do skrzydełek sok z cytryny, paprykę, czosnek, sos sojowy.
4. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 2-3 godziny.
5. Konieczne jest smażenie na dobrze rozgrzanej patelni do miękkości.
Skrzydełka z kurczaka zapiekane w syropie cytrynowym

SKŁADNIKI
- 
500 g skrzydełek z kurczaka
 - 
200 g cukru pudru
 - 
500 ml wody
 - 
3 cytryny
 - 
mielony czarny pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE
1. Zrób syrop cukrowy. Dodaj cytryny pokrojone na pół i gotuj przez 20 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Przetrzyj skrzydełka pieprzem, włóż do naczynia do pieczenia i wlej syrop wraz z cytrynami.
4. Piecz skrzydełka przez 35–40 minut.
Szaszłyki z kurczaka
![]()
SKŁADNIKI
 - 
15 skrzydełek z kurczaka
 - 
1 duży pomidor
 - 
1 cebula
 - 
1 czerwona papryka
 - 
1 pęczek pietruszki
 - 
1 pęczek koperku
 - 
2 szczypce kolendry
 - 
2 szczypce cynamonu
 - 
2-3 łyżki majonezu
 - 
sos sojowy do smaku
 
GOTOWANIE
1. Dodaj do skrzydełek drobno posiekanego pomidora (bez skórki), cebulę, paprykę, zieleninę.
2. Włóż szczyptę kolendry i cynamonu, kilka łyżek majonezu i sos sojowy.
3. Wszystko dobrze wymieszaj rękami.
4. Przykryj i marynuj przez około 2 godziny.
5. Połóż marynowane skrzydełka na ruszcie.
6. Węgiel nie powinien być zbyt gorący, w przeciwnym razie kurczak szybko się spali.
7. Nie zapomnij obracać skrzydełek na grillu, aby były upieczone ze wszystkich stron. Aby mięso piekło się szybciej, przebij każdy kawałek widelcem.
Czosnkowe skrzydełka z kurczaka

SKŁADNIKI
- 
1 kg skrzydełek z kurczaka
 - 
1 łyżka octu
 - 
1 cebula
 - 
6 ząbków czosnku
 - 
2 posiekane papryczki chili
 - 
1 łyżka papryki słodkiej
 - 
60 ml oliwy z oliwek
 - 
1 łyżka oregano
 - 
sól do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
1. Przetnij skrzydełka na dwie części, posól do smaku.
2. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
3. Przygotuj marynatę: zmieszaj ocet, oliwę, cebulę, czosnek, papryczkę chili, paprykę i oregano.
4. Wymieszaj skrzydełka z marynatą. Przykryj, przechowuj w lodówce przez 3 godziny.
5. Rozłóż skrzydełka z marynatą na blasze do pieczenia.
6. Piecz bez przykrycia w temperaturze 180-190 stopni przez około 40-50 minut.
Skrzydełka z kurczaka w sosie miodowym
![]()
SKŁADNIKI
 - 
500 g skrzydełek
 - 
60 g miodu
 - 
140 g sosu sojowego
 - 
sok z połowy cytryny
 - 
20 g imbiru
 - 
10 g curry w proszku
 - 
sól do smaku
 - 
70 ml oleju roślinnego
 
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj wszystkie składniki i natrzyj w uzyskanej marynacie skrzydełka.
2. Pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
3. Weź szeroką patelnię, polej ją olejem i rozłóż skrzydła.
4. Smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor.
5. Następnie zmniejsz nieco ciepło, wlej pozostałą marynatę, zamknij pokrywkę i duś około piętnaście minut.
6. Skrzydełka z kurczaka w sosie miodowym są gotowe. Pychota!
Piwne Skrzydełka z Kurczaka

SKŁADNIKI
- 
6 ząbków czosnku
 - 
10 g curry w proszku
 - 
10 g soli
 - 
1 kg skrzydełek z kurczaka
 - 
1,5 litra jasnego piwa
 
PRZYGOTOWANIE
1. Rozdrobnij w blenderze do uzyskania gładkiej masy z czosnku, dodaj curry i sól.
2. Umyj i przetnij skrzydełka. Wetrzyj w nie powstałą pastę.
3. Umieść skrzydła na 1 godzinę w chłodnym miejscu.
4. Rozłóż skrzydełka na blaszce do pieczenia i wlej piwo.
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na czterdzieści minut.
6. Następnie skrzydełka z kurczaka przełóż do głębokiego naczynia i polej sosem powstałym po upieczeniu.
Oto jak przyrządzać skrzydełka z kurczaka w piekarniku. Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
			
				



