Skrzydełka w najlepszych odsłonach – Zaskocz swoich gości jedną z naszych propozycji.

Przystępna cena, świetny smak, łatwość gotowania – wszystko to sprawia, że ​​skrzydełka z kurczaka są jednym z najbardziej lubianych przysmaków. Istnieje wiele sposobów podawania skrzydełek. Są stosowane w sałatkach i gorących przekąskach. Są duszone, pieczone w piekarniku, na grillu.

Wybór stosowanych przypraw do przyrządzenia skrzydełek jest bardzo szeroki: curry, rozmaryn, szałwia, imbir, wszelkiego rodzaju papryki i wiele więcej. Istnieją przepisy na każdy gust, które zaspokoją najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
Jak serwować skrzydełka z kurczaka?

 

Skrzydełka z ziemniakami:

SKŁADNIKI
  • 800 g skrzydełek
  • 500 g ziemniaków
  • naczynie do pieczenia
SKŁADNIKI MARYNATY
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, czosnek i curry do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:
1. Zrób marynatę z majonezem, musztardą i sosem sojowym.
2. Umieść ziemniaki i skrzydełka w marynacie i marynuj przez 3 godziny.
3. Umieść wszystko w wysmarowanej formie i piecz w temperaturze 220 stopni 40 minut.
Palce lizać!

 

Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie musztardowo-sojowym

SKŁADNIKI
  • 700 g skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chmielu suneli

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj majonez z sosem sojowym, musztardą, chmielem suneli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, aż będzie gładka.
2. Włóż umyte i wysuszone skrzydełka do przygotowanej marynaty. Trzymaj przez 2-3 godziny w lodówce.
3. Połóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.

 

Skrzydełka w cieście

SKŁADNIKI
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wyrób ciasto z mąki, jajek, soli i pieprzu.
2. Przetnij skrzydła na pół, posól i popieprz.
3. Włóż skrzydła do ciasta i zanurz po obu stronach.
4. Umieść na patelni z podgrzewanym olejem.
5. Smaż skrzydełka po obu stronach na dużej ilości oleju i małym ogniu. Konieczne jest, aby były dobrze przysmażone.

 

Pikantne skrzydełka

SKŁADNIKI
  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżki stołowej sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki papryki
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Dobrze opłucz skrzydełka i osusz je ręcznikiem papierowym.
2. Wyciśnij czosnek przez praskę.
3. Dodaj do skrzydełek sok z cytryny, paprykę, czosnek, sos sojowy.
4. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 2-3 godziny.
5. Konieczne jest smażenie na dobrze rozgrzanej patelni do miękkości.

 

Skrzydełka z kurczaka zapiekane w syropie cytrynowym

SKŁADNIKI
  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 200 g cukru pudru
  • 500 ml wody
  • 3 cytryny
  • mielony czarny pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Zrób syrop cukrowy. Dodaj cytryny pokrojone na pół i gotuj przez 20 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Przetrzyj skrzydełka pieprzem, włóż do naczynia do pieczenia i wlej syrop wraz z cytrynami.
4. Piecz skrzydełka przez 35–40 minut.

 

Szaszłyki z kurczaka


SKŁADNIKI
  • 15 skrzydełek z kurczaka
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 szczypce kolendry
  • 2 szczypce cynamonu
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sos sojowy do smaku

 

GOTOWANIE
1. Dodaj do skrzydełek drobno posiekanego pomidora (bez skórki), cebulę, paprykę, zieleninę.
2. Włóż szczyptę kolendry i cynamonu, kilka łyżek majonezu i sos sojowy.
3. Wszystko dobrze wymieszaj rękami.
4. Przykryj i marynuj przez około 2 godziny.
5. Połóż marynowane skrzydełka na ruszcie.
6. Węgiel nie powinien być zbyt gorący, w przeciwnym razie kurczak szybko się spali.
7. Nie zapomnij obracać skrzydełek na grillu, aby były upieczone ze wszystkich stron. Aby mięso piekło się szybciej, przebij każdy kawałek widelcem.

 

Czosnkowe skrzydełka z kurczaka

SKŁADNIKI
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżka octu
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 posiekane papryczki chili
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oregano
  • sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:
1. Przetnij skrzydełka na dwie części, posól do smaku.
2. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
3. Przygotuj marynatę: zmieszaj ocet, oliwę, cebulę, czosnek, papryczkę chili, paprykę i oregano.
4. Wymieszaj skrzydełka z marynatą. Przykryj, przechowuj w lodówce przez 3 godziny.
5. Rozłóż skrzydełka z marynatą na blasze do pieczenia.
6. Piecz bez przykrycia w temperaturze 180-190 stopni przez około 40-50 minut.

 

Skrzydełka z kurczaka w sosie miodowym


SKŁADNIKI
  • 500 g skrzydełek
  • 60 g miodu
  • 140 g sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny
  • 20 g imbiru
  • 10 g curry w proszku
  • sól do smaku
  • 70 ml oleju roślinnego

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj wszystkie składniki i natrzyj w uzyskanej marynacie skrzydełka.
2. Pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
3. Weź szeroką patelnię, polej ją olejem i rozłóż skrzydła.
4. Smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor.
5. Następnie zmniejsz nieco ciepło, wlej pozostałą marynatę, zamknij pokrywkę i duś około piętnaście minut.
6. Skrzydełka z kurczaka w sosie miodowym są gotowe. Pychota!

 

 

Piwne Skrzydełka z Kurczaka

SKŁADNIKI
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 g curry w proszku
  • 10 g soli
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1,5 litra jasnego piwa

 

PRZYGOTOWANIE
1. Rozdrobnij w blenderze do uzyskania gładkiej masy z czosnku, dodaj curry i sól.
2. Umyj i przetnij skrzydełka. Wetrzyj w nie powstałą pastę.
3. Umieść skrzydła na 1 godzinę w chłodnym miejscu.
4. Rozłóż skrzydełka na blaszce do pieczenia i wlej piwo.
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na czterdzieści minut.
6. Następnie skrzydełka z kurczaka przełóż do głębokiego naczynia i polej sosem powstałym po upieczeniu.

 

Oto jak przyrządzać skrzydełka z kurczaka w piekarniku. Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

 

Przedstawiliśmy wiele przepisów. Który wybierzesz, zależy do ciebie. Wszystkie przepisy można dodatkowo urozmaicać za pomocą niezwykłych marynat i przypraw. Nie zapomnij podzielić się z przyjaciółmi swoim ulubionym przepisem!

error: Content is protected !!