Śledź w marynacie musztardowej- Pyszna przekąska dla fanów wyrazistych smaków.

Lubię mieć świetnie przyrządzonego śledzika w lodówce. Nie wiem kiedy będę miała ochotę na śledzia w doskonałej zalewie. Gdy już nadejdzie ten moment wystarczy podejść do lodówki i już mogę cieszyć się tym pysznym smakiem. Zapraszam na przepis poniżej.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • 300 ml kefiru
  • 3 świeże płaty śledziowe
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • Litr wody
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Do smaku olej słonecznikowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Dokładnie umyj, następnie przekrój na pół płaty śledziowe.

2. Do miski wlej wodę i dodaj sól, następnie w takiej solance zanurz kawałki ryby. Na dwie godziny włóż do lodówki.

3. Po upływie tego czasu wyjmuj rybę z solanki i pokrój na kawałki takie jak uważasz.

4. Do miski wlej kefir, roztopione masło, musztardę dijon oraz miodową, dodaj sok z cytryny i cukier, dokładnie wymieszaj.

5. Powkładaj do słoika śledzie, następnie zalej marynata i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce minimum 6 godzin. To już wszystko!

 

 

Śledzie podawaj z kromką chleba żytniego oraz pokrojoną cienko cebulką. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!