Ślimaczki twarogowe z mięsem – Moja rodzina je uwielbia.

Kiedy zobaczyłam ten przepis pierwszy raz, natychmiast wiedziałam co przyrządzę domownikom na kolację dziś wieczorem. Jako nadzienie najlepiej sprawdza się mięso mielone wołowo – drobiowe.

Ich łagodny smak, miękkość, soczystość i aromat podczas jego przygotowywania sprawia, że ​​cała rodzina biegnie do stołu.

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 250 g twarogu
  • 1,5–2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego

 

PRZYGOTOWANIE
1. Przełóż twaróg do głębokiej miski, rozgnieć widelcem, a następnie dodaj jajka. Następnie dodaj olej, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj.

2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Zagnieść ciasto. Należy pamiętać, że może być potrzeba dodać trochę więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności twarogu. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

3. Aby przygotować nadzienie, drobniutko posiekaj cebulę i czosnek. Dodaj do mielonego mięsa (ja mielę wołowinę i drób). Dodaj sól i przyprawę. Dobrze wymieszaj.

4. Rozwałkuj ciasto (około 40 x 30 cm). Farsz równomiernie rozprowadź na całej powierzchni ciasta.

5. Zroluj ciasto z mielonym mięsem, a następnie pokrój na kawałki około 1-1,5 centymetra.

6. Smaż na patelni w rozgrzanym oleju po obu stronach na średnim ogniu.

7. Pyszne ślimaczki z mięsem są gotowe. Smacznego!

Po prostu niemożliwe jest oderwanie się od jedzenia tych ślimaczków! Spróbuj je przygotować, a sama się przekonasz. Dodadzą siły i energii na nowy dzień!

error: Content is protected !!