Przepis na domowe śliwki kandyzowane. To prawdziwa petarda. Warto się postarać, choć nie jest to łatwe.

Śliwki są jednym z owoców, które zachowują większość swoich dobroczynnych składników nawet po zakonserwowaniu.

Niedobór witamin jest bardziej powszechny zimą. Aby temu zaradzić, można dodać śliwki do swojej diety. Kandyzowane stanowią doskonałą przekąskę.

Składniki:

  • 4 kg śliwek, bez pestek
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 kg cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Umyj śliwki i wyjmij pestki. Zagotuj mieszankę cukru i wody, aż powstanie syrop. Gotuj śliwki przez około pół godziny na małym ogniu. Następnie usuń owoce z mieszanki. Można to zrobić za pomocą łyżki, łyżki cedzakowej lub łyżeczki. Kontynuuj mieszanie syropu, aż zgęstnieje.

Pozwól syropowi ostygnąć w rondelku. Gdy syrop ostygnie, dodaj śliwki i delikatnie podgrzej. Śliwki nadal umieszczać w sitku i pozostawić do ostygnięcia, aż staną się miękkie i błyszczące. Kwasek cytrynowy należy dodać do syropu tuż przed zanurzeniem śliwek.

Kandyzowanie przedłuża czas, w którym śliwki mogą pozostać jadalne. Wysoki poziom cukru i kwasku cytrynowego umożliwia konserwowanie śliwek. Są one słodkie i cierpkie, prawie jak marmolada.

error: Content is protected !!