Odnalazłam przepis na pyszną surówkę, którą robiła moja babcia.
TÄ™ pysznÄ… surówkÄ™ robiÅ‚a mi moja babcia. PamiÄ™tam jÄ… do dziÅ›, zawsze miaÅ‚a niepowtarzalny smak. JedliÅ›my jÄ…, do każdego niedzielnego obiadu.Â
 Zawsze marzyłam o tym, by powtórzyć surówkę mojej babci. Nigdy mi to nie wychodziło, do dnia, kiedy znalazłam przepis u babci w notatkach. Chcę się z wami nim podzielić, ponieważ świetnie komponuję się z różnymi przekąskami oraz idealnie nadaję się do wszystkich uroczystości. Robi się ją szybko i przyjemnie. Mam nadzieję, że pokochacie tak jak ja, smak tej surówki.
 Składniki:
-
1 kg kapusty
-
1 kg marchwi
-
1 kg cebuli
-
1 kg papryki
-
1 kg pomidorów
-
1 kg ogórków
-
5 łyżeczek soli
-
5 łyżeczek cukru
-
1 łyżka oliwy
-
1 łyżka octu
-
czosnek opcjonalnie
Wykonanie:
 Pokrój wszystko w jednolite paski, dodaj oliwę oraz ocet, posyp cukrem i solą, wymieszaj wszystko i odstaw na 1 godzinę. Przełóż surówkę do garnka i gotuj przez 10 minut. Przełóż równomiernie do sterylnych słoików. Zakręć pokrywki i odstaw w ciemne miejsce. Surówka może stać nawet do kilku miesięcy.
Surówka pozostanie chrupiąca i soczysta. Surówkę można podawać do obiadu, lecz dobrze smakuje nawet samodzielnie. Smacznego!
Podoba Ci siÄ™ ten przepis? Podziel siÄ™ na facebooku!