Sałatka obiadowa, którą z łatwością przechowasz w słoikach. Ten smak jest tego warty

Tę pyszną surówkę robiła mi moja babcia. Pamiętam ją do dziś, zawsze miała niepowtarzalny smak. Jedliśmy ją, do każdego niedzielnego obiadu. 

 

  Zawsze marzyłam o tym, by powtórzyć surówkę mojej babci. Nigdy mi to nie wychodziło, do dnia, kiedy znalazłam przepis u babci w notatkach. Chcę się z wami nim podzielić, ponieważ świetnie komponuję się z różnymi przekąskami oraz idealnie nadaję się do wszystkich uroczystości. Robi się ją szybko i przyjemnie. Mam nadzieję, że pokochacie tak jak ja, smak tej surówki.

 

 Składniki:
  • 1 kg kapusty
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg ogórków
  • 5 łyżeczek soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu
  • czosnek opcjonalnie

Wykonanie:
 Pokrój wszystko w jednolite paski, dodaj oliwę oraz ocet, posyp cukrem i solą, wymieszaj wszystko i odstaw na 1 godzinę. Przełóż surówkę do garnka i gotuj przez 10 minut. Przełóż równomiernie do sterylnych słoików. Zakręć pokrywki i odstaw w ciemne miejsce. Surówka może stać nawet do kilku miesięcy.

 

Surówka pozostanie chrupiąca i soczysta. Surówkę można podawać do obiadu, lecz dobrze smakuje nawet samodzielnie. Smacznego!

error: Content is protected !!