Ta cukinia jest smaczniejsza niż mięso: dzięki temu przepisowi każdy pokocha to warzywo.

Moja babcia potrafi wyczarować w kuchni niemal wszystkie dania z cukinii. Począwszy od sycących placków na śniadania, poprzez smakowite desery, pyszne marynaty, pachnące ciasta czy wartościowe posiłki na obiad.

 

Jednak furorę w naszej rodzinie i wśród znajomych robi przepis mojej babci na smażoną cukinię.
Smażona cukinia z dressingiem czosnkowo-orzechowym pojawia się na naszym stole podczas niemal wszystkich rodzinnych uroczystości. I za każdym razem znika szybciej niż mięsne przystawki i tradycyjne sałatki. To prawdziwa uczta dla podniebienia.

 

Pyszna smażona cukinia

 

SKŁADNIKI
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średni pęczek natki pietruszki
  • ½ łyżki orzechów włoskich
  • olej do smażenia i dressingu
  • sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania dressingu. W tym celu przeciskamy czosnek przez praskę. Siekamy drobno natkę pietruszki i miażdżymy orzechy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy kilka kropli oleju i solimy do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby nasz dressing „przegryzł się”.

Teraz czas zająć się cukinią. Rozpoczynamy od odcięcia końcówek. Potem cienko obieramy warzywo, kroimy wzdłuż na cztery części i z każdej usuwamy nasiona. Tak postępujemy z cukinią, która jest dojrzała. W przypadku młodej cukinii, w zupełności wystarczy ją dokładnie umyć. Nie ma też potrzeby wykrawania gniazd nasiennych. Cukinię kroimy w kostkę średniej wielkości. Należy uważać, by kawałki nie były zbyt drobne, bo podczas smażenia mogą nam się „rozpaćkać”.

Rozgrzewamy patelnię z olejem i układamy luźno na spodzie kawałki cukinii. Pilnujemy, by cukinia smażyła się wolno i nie trzymamy jej zbyt długo na ogniu. Warzywo obsmażamy z każdej strony na lekko złotawy kolor. Obsmażone kawałki przekładamy do salaterki i smażymy w ten sam sposób kolejne aż do usmażenia całej cukinii.

Nie musimy czekać aż warzywo wystygnie, od razu możemy wlać do salaterki nasz dressing. Teraz wystarczy już tylko delikatnie wymieszać i gotowe!

Największy mięsożerca przy stole szybko przekona się do tak serwowanej cukinii. A smażone warzywo na stałe wpisze się w menu spotkań z gronie przyjaciół i rodziny.

 

Gotuj z przyjemnością i nie zapomnij podzielić się przepisem ze swoimi przyjaciół!

error: Content is protected !!