Smażony Karp – Tak Przygotowanego Zjesz Z Prawdziwą Przyjemnością.

Karp to ryba słodkowodna i tradycyjna wigilijna potrawa. Pozostaje soczysta nawet po usmażeniu, jednak co z irytującymi małymi ośćmi, które zamieniają jedzenie pysznego karpia w prawdziwy test cierpliwości?

 

 

Oto rewelacyjny sposób na pieczenie karpia, dzięki któremu ten problem zostawisz za sobą… Nie odmawiaj sobie przyjemności z jedzenia karpia!

 

Ta metoda świetnie sprawdza się również przy smażeniu innych ryb, takich jak leszcze i płocie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 1 kg świeżego karpia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • mąka
  • sól, pieprz

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Oczyść karpia z łusek i wnętrzności. Odetnij głowę i dokładnie umyj tuszkę.

 

2. Z każdej strony karpia, ostrym nożem wykonaj nacięcia poprzeczne o głębokości 3-4 mm (nie przecinaj kręgosłupa).

 

3. Polej rybę sokiem z cytryny, dopraw pieprzem, solą i marynuj przez 15 minut. Karp jest sporą rybą, więc możesz przekroić ją na kilka części.

 

4. Obtocz rybę w mące i smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor pod przykryciem.

 

Smacznego!

 

Ości ryb, przygotowanych w ten sposób miękną podczas smażenia i dlatego nie są wyczuwalne. Możesz czerpać przyjemność z jedzenia karpia bez niespodzianek.

error: Content is protected !!