Smażony makaron ormiański: 15 min i gotowe. Proste w wykonaniu.

Makaron przygotowywany w stylu ormiańskim wyróżnia się prostym przygotowaniem – nawet osoba, która nie posiada większego doświadczenia w kuchni powinna sobie poradzić z tym daniem w 15 minut i oczarować wszystkich niezapomnianym smakiem tego dania! 

 

Co wyróżnia ten makaron? Z pewnością sposób jego przygotowania. Pierwszym krokiem w tym przepisie jest smażenie, a dopiero później gotowanie – to odwrócony sposób przygotowania wpływa na jego wyjątkowość i unikalność
Jest to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu, ponieważ makaron smażony ma doskonały aromat oraz smak, a fakt, iż jest namoczony w oleju sprawia, że ta przystawka jest wyjątkowo smaczna i każdy ma ochotę na dodatkową porcję!

 

SKŁADNIKI

 

  • 300 gram makaronu
  • 4 jajka
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 3 – 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól oraz pieprz według smaku
  • przyprawa do makaronu

 

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od nalania oleju roślinnego na patelnie, a gdy się podgrzeje – wsypujemy makaron.
Smażymy makaron na patelni, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru, ciągle mieszając. Makaron będzie miał różnorodne kolory, ponieważ jest smażony nierównomiernie.

Wbijamy jajka do miski oraz dodajemy pieprz i sól do smaku. Należy dokładnie rozmieszać wszystko trzepaczką.

Do makaronu dodajemy przyprawy. Osobiście polecam użyć mieszanki czerwonego oraz czarnego mielonego pieprzy wraz z suszoną natką pietruszki oraz koperkiem.

 

Można natomiast użyć dowolnej kombinacji przypraw. Wszystko zależy od Twoich ulubionych smaków. Po doprawieniu, należy dobrze wymieszać makaron.

Makaron podlewamy przegotowaną wodą. Woda powinna przykryć makaron w całości, a najlepiej jeśli będzie sięgać centymetr lub dwa ponad makaron. Gotujemy danie pod przykrywką na średnim ogniu – od momentu zagotowania jeszcze przez około 5 do 7 minut. Należy od czasu do czasu mieszać potrawę.

Gdy makaron wchłonie wodę całkowicie, wlewamy do niego wcześniej rozmieszane jajka. Gotujemy przez następne 3 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

I… to wszystko! Twój makaron w stylu armeńskim jest już gotowy do jedzenia!
Do gotowego dania można dodać na przykład mięso mielone oraz warzywa, będzie wtedy jeszcze smaczniejsze i dużo bardziej sycące. Tak naprawdę tylko nasza fantazja nas ogranicza, jakie kombinację wymyślimy z użyciem tej bazy jaką jest ormiański makaron smażony.

Osobiście, jestem ogromną fanką przygotowywania makaronu w ten niezwykły sposób. A co również jest ważne – to świetna oszczędność czasu, zwłaszcza, gdy wróci się zmęczonym po całym dniu pracy do domu lub właśnie jadą do Ciebie niezapowiedziani goście. Przygotowanie tego makaronu to tylko piętnaście minut pracy. Bez problemu wszystkie składniki potrzebne do gotowania powinny się znaleźć w Twojej kuchni – a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Danie to jest idealne na lunch, obiad czy kolację.

 

Powiedz znajomym o tym wspaniałym przepisie w mediach społecznościowych, na pewno im się spodoba!

error: Content is protected !!