Śmietanowe rogaliki – Tak łatwego i szybkiego deseru, nigdy wcześniej nie robiłam
Do przygotowania tych rogalików, potrzebujesz jedynie 20 minut i minimalnego zestawu produktów, który niemal zawsze znajdziesz w swojej kuchni.
To idealny, szybki deser do filiżanki gorącej, aromatycznej kawy lub herbaty, kiedy niezapowiedziani goście zaraz zapukają do twoich drzwi… Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
300g mąki pszennej
-
200 g kwaśnej śmietany
-
200 g masła
-
2 jajka
-
90 g cukru
-
5 g proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1. Do roztopionego masła, dodaj cukier i wymieszaj. Poczekaj, aż wystygnie a następnie dodaj jajka, śmietanę i ubij trzepaczką.
2. Do masy, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj i zagnieć delikatne i elastyczne ciasto.
3. Z gotowego ciasta uformuj grubsze ruloniki, a następnie połącz ze sobą końce.
4. Ułóż rogaliki na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut.