Sos koperkowo- ogórkowy- moja rodzina jest pod wrażeniem tak pysznego smaku.

Koniecznie przygotuj dla swoich bliskich sos z przepisu poniżej, a gwarantuje, że każdy z nich będzie rozpływał się nad tym wspaniałym delikatnym smakiem.

Sos koperkowo- ogórkowy jest niesamowicie pyszny , a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Smak tego sosu jest bardzo podobny do sosu Tzatziki.

 

SKŁADNIKI:
  • Pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • Duzy ogórek
  • Łyżeczka soku z cytry
  • 200 ml śmietany 12%
  • Szczypta soli oraz pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

1.  Na samym początku umyj oraz obierz ogórka, następnie zetrzyj go na grubych oczkach. Aby usunąć nadmiar wody, koniecznie przecedź starego ogórka przez sito.

2. Do miseczki przełóż śmietanę, po czym dodaj do niej pokrojony koperek.

3. Całość wymieszaj, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

 

4. Z sitka przełóż ogórki do miseczki ze śmietaną. Dla lepszego smaku dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz dodaj sok z wyciśniętej cytryny, całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Sos ogórkowo- koperkowy jest gotowy. Koniecznie podawaj go na stół w pięknej salaterce. Jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych, warzyw ,ryb lub potraw przygotowanych na grillu. Smacznego!

error: Content is protected !!