Bardzo dobre spaghetti , które każdemu smakuje.

To nie prawda, że od makaronu się tyje. Patrząc na Włochów , którzy jedzą makaron na śniadanie, obiad i kolacje a przecież wyglądają cudownie.

 

Jak ugotować włoski makaron tak żeby smakował całej rodzinie? Mam na to parę cudownych sposobów.
Pierwszy z nich jest taki, aby zawsze makron podawać z sosem. Warto przygotować pomidorową lub kremową bazę do, której dodamy mięso i odpowiednie zioła i ser.
Drugim sposobem jest eksperymentowanie z przyprawami, po za solą i pieprzem jest bardzo dużo przypraw o aromatycznym smaku.

 

Makaron spaghetti z piersią z kurczaka.

 

 

Składniki:
  • 400 gram makaronu
  • 1 pierś z kurczaka
  • cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • 20 gram masła
  • zioła prowansalskie i sól do smaku

 

Sposób przygotowania.
1. Pierś gotujemy w osolonej wodzie , a następnie kroimy w kostkę.
2. Kroimy cebulę i smażymy ją na oleju. Dodajemy piersi z kurczaka i smażymy przez 3 minuty.
3. Śmietanę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 4 minuty.
4. Gotujemy makaron. Do sosu dodajemy zioła prowansalskie i sól.
5. Makaron podajemy z sosem. Smacznego!

 

 

Spaghetti po bolońsku ( całkiem nowy i pyszny przepis)

 

 

Składniki:
  • 300 gram makaronu spaghetti
  • 300 gram mięsa mielonego
  •  2-3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 200 gram twardego sera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka ziół np. bazylia
  • olej roślinny
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy do niej mięso mielone i dokładnie smażymy.
2. Ścieramy ser na tarce i dodajemy go do usmażonego mięsa i mieszamy do czasu, aż ser się rozpuści.
3. Przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy koncentrat. Dodajemy kilka łyżek wody, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut.
4. Dodajemy posiekane zioła.
Tak gotowy sos podajemy wraz z ugotowanym makaronem. Smacznego!

 

 

Makaron Spaghetti z krewetkami.

 

 

Składniki:
  • 250 gram makaronu spaghetti
  • 200 gram krewetek
  • 150 ml śmietany 18%
  • 20 gram oleju słonecznikowego
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek i cebulę.
2. Na patelnie dodajemy krewetki i smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Wlewamy śmietanę , gotujemy i dodajemy posiekane zioła.
4. Gotujemy makaron .
5. Gotowy makaron podajemy z kremowym sosem czosnkowym z dodatkiem krewetek.

 

Włosi wolą przygotować sobie makaron w domu, niż zamawiać go w restauracji. Każdy Włoch ma swój sprawdzony przepis na makaron.

 

Nawet Ty możesz zostać Włochem w swoim domu. Dzielimy się kilkoma pysznymi przepisami na makaron.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!