Strudel makowy- zarówno wygląd jak i smak zachwyca wszystkich podmienienia. Idealny na każdą okazję

W banalnie prosty oraz szybki sposób przygotujesz pyszny strudel makowy.

W moim domu najczęściej przygotowujemy strudel makowy, jednak wspaniale także smakuje orzechowy, kakaowy lub serowy.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Poł l mleka
  • 1 kg mąki
  • 300 ml oleju
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Opakowanie proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:
  • 100 ml ciepłego mleka
  • Kostka drożdży
  • Pół łyżeczki cukru pudru

 

Farsz:
  • Mielony mak, cynamon, dżem, cukier puder, oraz ciepłe mleko

 

WYKONANIE:

1.Na samym początku przygotuj farsz oraz drożdże. Do 100 ml ciepłego mleka dodaj pół łyżeczki cukru pudru , następnie wymieszaj to z kostką drożdży, i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.

 

2. Aby przygotować farsz makowy, koniecznie połącz ze sobą mak, cynamon oraz cukier puder, po czym całość zalej przygotowanym mlekiem.

 

3. Do tak przygotowanego farszu dodaj ulubiony dżem. W misce wymieszaj 200 g mielonego maku, 100 g cukru pudru, łyżeczkę cynamonu, 50 ml mleka, oraz 2 łyżki ulubionego dżemu. Aby przygotować ciasto na samym początku wymieszaj suche składniki takie jak: mąka, proszek do pieczenia, sól oraz cukier , następnie dodaj drożdże połączone z mlekiem. Wymieszaj, po czym wbij 2 jajka oraz pół litra ciepłego mleka.

 

4. Podane składniki bardzo dokładnie połącz ze sobą. Gotowe ciasto podziel na 4 kawałki, po czym na każdy z nich połóż nadzienie i zwiń dokładnie w rulon, następnie połóż na wcześnie przygotowaną formę do pieczenia wyłożoną papierem. Wierzch ciasta posmaruj olejem, następnie za pomocą widelca lekko ponakłuwaj , po czym włóż do piekarnika.

Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!