W moim domu najczęściej przygotowujemy strudel makowy, jednak wspaniale także smakuje orzechowy, kakaowy lub serowy.
1.Na samym początku przygotuj farsz oraz drożdże. Do 100 ml ciepłego mleka dodaj pół łyżeczki cukru pudru , następnie wymieszaj to z kostką drożdży, i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
2. Aby przygotować farsz makowy, koniecznie połącz ze sobą mak, cynamon oraz cukier puder, po czym całość zalej przygotowanym mlekiem.
3. Do tak przygotowanego farszu dodaj ulubiony dżem. W misce wymieszaj 200 g mielonego maku, 100 g cukru pudru, łyżeczkę cynamonu, 50 ml mleka, oraz 2 łyżki ulubionego dżemu. Aby przygotować ciasto na samym początku wymieszaj suche składniki takie jak: mąka, proszek do pieczenia, sól oraz cukier , następnie dodaj drożdże połączone z mlekiem. Wymieszaj, po czym wbij 2 jajka oraz pół litra ciepłego mleka.
4. Podane składniki bardzo dokładnie połącz ze sobą. Gotowe ciasto podziel na 4 kawałki, po czym na każdy z nich połóż nadzienie i zwiń dokładnie w rulon, następnie połóż na wcześnie przygotowaną formę do pieczenia wyłożoną papierem. Wierzch ciasta posmaruj olejem, następnie za pomocą widelca lekko ponakłuwaj , po czym włóż do piekarnika.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut. Życzę smacznego!