Strudel sernikowy – Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć. W moim domu, gości na stole bardzo często

Nie ma smaczniejszego, zdrowszego i łatwiejszego w przygotowaniu ciasta. Przepis znalazłam w internecie jakiś czas temu i od tamtej pory, piekę go przynajmniej raz w tygodniu. Polecam wszystkim miłośnikom serowych słodkości. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500 ml mleka
  • 3 kostki twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • Rodzynki, suszone owoce (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, cukier waniliowy i miękkie masło. Wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto.

 

2. Gotowe ciasto podziel na dwie części i jedną z nich, wyłóż na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem.

 

3. W misce, wymieszaj mikserem na wysokich obrotach mleko z twarogiem, dodaj jajko, cukier i cukier waniliowy. Nadzienie, będzie mieć konsystencję gęstego jogurtu.

 

4. Teraz, wyłóż nadzienie równomiernie na ciasto, posyp rodzynkami lub suszonymi owocami, a następnie przykryj drugą częścią ciasta. Schłodzone masło, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp strudel na całej powierzchni.

 

 

Masło podczas pieczenia stopi się i rozpłynie na całej jego powierzchni.

 

5. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180°C. Gotowe!

 

Przed podaniem, posyp strudel obficie cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!