Surówka buraczana z marchewką – Smak tych zdrowych warzyw w takiej postaci, pokochają nawet najmłodsi domownicy

Surówka buraczana z marchewką to prawdziwa bomba witaminowa, która jest nie tylko zdrowa, ale ma również słodkawy smak i dlatego pokochają ją nawet nasi najmłodsi milusińscy. Jestem pewna, że w tej wersji jej jeszcze nie serwowałaś, więc spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g buraków
  • 350 g cebuli
  • 300 g marchewki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g oleju roślinnego
  • pieprz i sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pamiętaj, że do surówki najbardziej nadają się słodkie i soczyste buraki, więc zawsze wybieraj te twarde i ciemne.

 

2. Obrane buraki i marchewkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp cukrem. Potem wymieszaj i odstaw, aby puściły sok.

 

3. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, a następnie podsmaż na oleju na złoty kolor. Potem wymieszaj energicznie z marchewką i burakami, doprawiając do smaku solą, pieprzem, octem i sosem sojowym.

 

Przed podaniem, wstaw surówkę do lodówki na 2 godziny. Smacznego!
error: Content is protected !!