Surówka buraczana z marchewką to prawdziwa bomba witaminowa, która jest nie tylko zdrowa, ale ma również słodkawy smak i dlatego pokochają ją nawet nasi najmłodsi milusińscy. Jestem pewna, że w tej wersji jej jeszcze nie serwowałaś, więc spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
500 g buraków
-
350 g cebuli
-
300 g marchewki
-
4 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki octu
-
2 łyżki cukru pudru
-
100 g oleju roślinnego
-
pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Pamiętaj, że do surówki najbardziej nadają się słodkie i soczyste buraki, więc zawsze wybieraj te twarde i ciemne.
2. Obrane buraki i marchewkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp cukrem. Potem wymieszaj i odstaw, aby puściły sok.
3. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, a następnie podsmaż na oleju na złoty kolor. Potem wymieszaj energicznie z marchewką i burakami, doprawiając do smaku solą, pieprzem, octem i sosem sojowym.