Surówka obiadowa, którą włożysz do słoików i przechowasz na każdą okazję

To najlepsza surówka wielowarzywna, jaką kiedykolwiek jadłam i z dumą, serwuję ją na każdej uroczystości rodzinnej i podczas świątecznych rodzinnych spotkań. Świetnie smakuje na świeżo, a przechowywana w słoiczkach nie traci ani chrupkości, ani świeżości. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg ogórków
  • 1 kg kapusty
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek soli
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki oleju
  • czosnek opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie warzywa pokrój w wąskie paski, potem dodaj sól, cukier, ocet i olej. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na co najmniej 1 godzinę.

 

2. Po tym czasie, przemieszaj i przełóż surówkę do czystych, szklanych słoików tak, aby warzywa były przykryte marynatą.

 

3. Słoiki zamknij przykrywkami i pasteryzuj nie dłużej niż 10 minut.

 

Surówka jest gotowa do jedzenia zaraz po przygotowaniu, ale zamknięta w słoiczkach, pozostanie soczysta i chrupiąca. Smacznego!

error: Content is protected !!