Surówka ,, Prowansalska”- podana na każdą okoliczność. Jej smak pozostanie z Tobą na długo.

Przygotowana w prosty i bardzo szybki sposób surówka, która zawiera wiele witamin doskonale pasuje do dań mięsnych. Za pomocą kilku składników posiłek uzyska lepszy smak. Zapraszam na przepis poniżej.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • Kilogram białej kapusty
  • Marchewka
  • Czerwona papryka
  • Ząbek czosnku
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki octu (6%)
  • 50 gram cukru
  • Łyżeczka soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1.Drobno posiekaj kapustę , następnie przełóż ją do dużej miski , wsyp łyżeczkę cukru i soli. Ugniataj dłonią, aż zacznie puszczać sok.

2. Dokładnie umyj paprykę , następnie usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój w drobniutkie słupki i dokładnie wymieszaj z kapustą.

3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewką startą na grubych oczkach.

4. Do smaku dopraw olejem oraz octem i dokładnie wymieszaj.

 

5. w misce ubij kapustę, przykryj talerzem oraz dociąż słoikiem z wodą. Przechowuj w lodówce przez 3-4 godzin. Danie gotowe!

 

Na świeżo jedz do siedmiu dni lub przełóż do czystego słoika. Wtedy podasz szybko surówkę do przygotowanego obiadu. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!