Świąteczna Sałatka Mięsna – Idealna na Świąteczny stół dla każdego.

Ten przepis pochodzi ze zbioru cygańskich, kulinarnych pyszności. Starożytne korzenie Cyganów pochodzą z Indii, a w Europie ten koczowniczy lud żyje od ponad 500 lat. W tym czasie powstały techniki gotowania i zestaw składników typowych dla regionu bałkańskiego.

 

 

Podając tą sałatkę na świątecznym stole, zbierzesz wiele komplementów z ust zadowolonych gości. Kuchnia cygańska wykorzystuje głównie najprostsze składniki mięsne, takie jak: wołowina, wieprzowina, drób, ziemniaki czy kapusta. Są podstawą do przygotowania wielu różnych potraw. Niektóre dania kuchni romskiej są uważane za dające powodzenie i szczęście. Obejmują produkty o pikantnym smaku: czosnek, cytryna, pomidory, papryka, kapusta kiszona, ogórki i produkty z kwaśnego mleka.
Pięknie ułożona warstwowa sałatka mięsna w kulturze cygańskiej symbolizuje bogactwo. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 400 g gotowanego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 6 jajek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 gotowane marchewki
  • 200 g twardego sera
  • 200 g cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 g majonezu
  • 240 g groszku konserwowego
  • 20 g świeżego koperku
  • 400 g pieczarek
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Ugotuj 6 jaj na twardo.

2. Do podsmażonej cebuli dodaj drobno pokrojone pieczarki. Smaż do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Posól do smaku, przełóż do miseczki i ostudź.

3. Delikatnie przekrój 3 gotowane jajka na pół i oddziel żółtka od białek. Białko z jednego jajka, pokrój w cienkie wstążki – ozdobią świąteczną sałatkę .

4. Na dużym, płaskim talerzu ułóż formę do pieczenia ze zdejmowanymi bokami. Na środku umieść szklankę do góry dnem.

5. Jako pierwszą warstwę, ułóż równomiernie startą gotowaną marchewkę. Ugnieć lekko widelcem i posmaruj majonezem.

6. Druga warstwa to pokrojone w kostkę, gotowane mięso. Posmaruj majonezem. Następnie posyp groszkiem i pokrojonymi w kostkę białkami. Posmaruj majonezem.

7. Jako następne, ułóż usmażone z cebulką pieczarki i ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę. Posmaruj majonezem.

8. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj. Rozłóż równomiernie jako kolejną warstwę i posmaruj majonezem.

9. Ostatnia warstwa naszej sałatki to starte żółtka jaj. Udekoruj gałązkami koperku i złożonymi w kształt róży białkiem jaja. Zdejmij boki formy i przechowuj w lodówce.

 

Smacznego!

 

 

Ta prosta i smaczna sałatka mięsna spodoba się nie tylko dzięki składnikom, ale również ze względu na jej oryginalny sposób podania. A jeśli nie jesz mięsa , możesz po prostu wykluczyć je z przepisu lub zamiast tego dodać kolejną warstwę pieczarek. To samo dotyczy majonezu. Jeśli nie spożywasz tego produktu, możesz przygotować samodzielnie domowy, dietetyczny dressing.
error: Content is protected !!