Syrop z truskawek-przygotujesz go sama w domu bez dodatku chemii.

Teraz jest świetny moment na zbieranie truskawek. W każdym sklepie lub na targach możesz znaleźć te pyszne owoce.

 

Na wiele sposobów możesz przygotować truskawki. Idealnym pomysłem jest syrop własnej roboty. Zamiast truskawek świetnie nadają się na syrop także maliny, porzeczki lub jeżyny.

 

Gotowy syrop idealnie nadaje się do herbaty, lemoniady, deseru lub nawet ciast.

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA 1,5L SYROPU TRUSKAWKOWEGO:
  • 850 ml wody
  • 250 g świeżych truskawek
  • 1 kg cukru
  • 80 listków z krzaczków truskawek
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1.Na samym początku usuń wszystkie szypułki i dokładnie umyj wszystkie owoce. Wrzuć je do ganka , następnie wlej wody i dodaj liście z krzaczka, całość gotuj przez 10 minut.

2.Gdy czas upłynie, przelej przez gazę otrzymany sok. Jak całość została przelana dodaj cukier, kwasek cytrynowy, następnie ponownie gotuj przez 8-10 minut.

Przygotowany syrop najlepiej przechowywać w butelkach , które mają drewniany korek. Nie musisz pasteryzować butelek. Dzięki dodaniu syropu truskawkowego Twoje napoje oraz dania otrzymają dużo lepszy smak i zapach.

error: Content is protected !!